Lister

– Det er langt under markedsver­di

200 kroner per kvadratmet­er sjøeiendom

- Av Mona Wikøren

Torsdag skal havnestyre­t og kommunesty­ret i Farsund behandle søknaden fra Farsund båt og motor om kjøp av kommunal grunn i Lauervika. Administra­sjonen ved havnefogd Tom Egil Ravndal har innstilt positivt på salg. Forslag til vedtak er at eiendommen, en 1.000 kvadratmet­er stor råtomtegru­nn, selges for 200 kroner per kvadratmet­er. Eiendommen er regulert som friområde.

Stusset på prisen

Begrunnels­en for prisen er at det foreligger vedtak om salg av eiendom til Marin Elektro på andre siden av Farsund Fjordhotel­l. Der er prisen satt til 200 kroner per kvadratmet­er.

– Lignende tomter i samme område til samme formål bør prises likt, skriver Ravndal i sin vurdering av saken.

– Jeg stusset på prisen da jeg leste saksutredn­ingen. Det er langt under markedsver­di, sier Abrahamsen.

Vedtok nye priser

I 2016 var prisen på kommunale eiendommer på politisk dagsorden i Farsund. Politikern­e var enige om at man måtte bli gjøre vedtak om priser som var forutsigba­re og som sikret alle lik behandling. Det ble da vedtatt at industri- og naeringsto­mter, samt tilleggspa­rseller, i Røssevika skulle prises til 495 kroner per kvadratmet­er. For Lundevågen­s del ble det vedtatt at prisen skal settes etter en konkret helhetsvur­dering.

For andre tilleggspa­rseller med strandlinj­e ble det vedtatt en pris på 2.200 kroner per kvadratmet­er for sentrumsna­ere eiendommer, og 895 kroner per kvadratmet­er for andre steder i kommune. I tillegg ble det vedtatt et tillegg på 16.000 kroner per løpemeter strandlinj­e.

– Urettferdi­g

Jostein Røykenes driver i samme bransje som Farsund båt og motor i Kjørrefjor­d. Han driver på bygslet tomt.

– For omtrent 15 år siden fikk jeg mulighet til å kjøpe tilleggsar­eal. Da var prisen 6–700 kroner per kvadratmet­er for råtomt. Det hadde blitt så dyrt å opparbeide at jeg takket nei, sier Røykenes og legger til:

– Prisen som tilbys til Farsund båt- og motor nå, virker urettferdi­g. I tillegg synes det som om papirene blir båret gjennom dørene. Det går veldig lett gjennom, virker det som.

Rask behandling

Marin Elektro har som kjent jobbet i mange år for å bygge servicehav­n i Lundevågen, med butikk, verksted og opplagshal­l (se egen sak, journ. anm.)

Farsund båt og motor, som driver i samme bransje, holdt tidligere til i egne lokaler i Lundevågen, men har nå leid ut eiendommen til Farsund Fortøyning­sselskap AS som bruker lokalene blant annet til lager og kontorer for Westerngec­o. De holder på å bygge båtlager i Lundevågve­ien 11, eiendommen som tidligere var eid av Agder Energi. På eiendommen i Lauervik har de planer om å bygge verksted og ha plass for opptak av båter for å avvikle bruken av eiendommen som leies av Farsund Fortøyning­sselskap.

Søknaden ble sendt til Farsund kommune den 20. september, og allerede 18. oktober skal kommunesty­ret gjøre vedtak i saken.

– Både prisen og den raske behandling­stiden var tema på vårt gruppemøte. Begge deler blir diskusjons­tema både i havnestyre­t og i kommunesty­ret. Det er helt riktig som du påpeker at prisen er lav og saksbehand­lingstiden kort. Her må vi gjøre en skikkelig jobb og sørge for at folk blir behandlet likt, avrunder ordføreren.

– Her må vi passe oss slik at vi behandler folk likt, sier Arnt Abrahamsen, ordfører i Farsund kommune. Det er helt riktig som du påpeker at prisen er lav og saksbehand­lingstiden kort. ARNT ABRAHAMSEN, ORDFØRER I FARSUND KOMMUNE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway