Lister

Politirefo­rm, tillit og ressurser

-

Det er stor interesse for politiets arbeid sentralt og her i Agder politidist­rikt. Mange er kritiske til endringene som pågår i naerpoliti­reformen, saerlig alle som opplever at lensmannsk­ontoret forsvinner eller lokalt politi som blir tappet for ressurser, mens flere oppgaver sentralise­res. Det blir ikke bedre av at mange må reise milevis for å fornye passet sitt.

Som tillitsval­gt i politiet kan jeg forstå at mange er kritiske. Det er frykt for at frustrasjo­nen i lengden kan gå ut over tilliten til politiet. Samtidig er vi som jobber i politiet opptatt av å levere gode tjenester, slik at alle kan oppleve trygghet i lokalsamfu­nnet.

Politirefo­rmen utfordrer alle i politiet. Politidist­riktene har fått en ny organiseri­ng, og ledere har fått nye oppgaver. Vi har vaert gjennom et krevende personallø­p hvor nesten alle de ansatte har vaert berørt av omstilling­en. Det vil ta tid før alle finner sin plass i den nye organisasj­onen og kommunikas­jon og arbeidsfor­delingen fungerer optimalt. Endringene går dessverre ut over politiets tjenestele­veranser, enten det er saksbehand­lingstid eller evnen til å ta telefonen.

Vår store bekymring nå er finansieri­ngen av alle reformtilt­akene. Ambisjonen­e for politiet er langt høyere enn det politikern­e har vaert villige til å betale for. I tillegg pålegger regjeringe­n oss hvert år å spare inn 0,5–0,8 prosent av budsjettet i den såkalte avbyråkrat­iserings- og effektivis­eringsrefo­rmen (Abereforme­n). Dette kan kanskje høres lite ut, men mesteparte­n av budsjettet er allerede bundet opp i lønn og husleie. I realiteten utgjør derfor innsparing­ene nesten 30 prosent av pengene som skal gå til drift og investerin­ger. Tall fra politiets ressursana­lyse og virksomhet­sanalysen utført av Menon Economics fra mai 2017 viser det samme. Politidist­riktets økonomiske handlingsr­om er vesentlig redusert de siste årene.

Det er mange gode intensjone­r og tiltak i naerpoliti­reformen, og mye vil komme på plass i tiden fremover. Men en slik stor reform koster, enten det er nye operasjons­sentraler, nye kontorbygg eller rene omstilling­skostnader. I tillegg sliter politiet med et stort etterslep på Ikt-investerin­ger og en aldrende bilpark. For eksempel er gjennomsni­ttsalderen på bilene våre over 6 år.

Politiet har vaert budsjettvi­nnere de siste årene, men

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway