Lister

God refleksdag

-

Sist søndag var det første vinterdag. I dag, 18. oktober, er det refleksdag­en.

Målet i «Nasjonal tiltakspla­n for trafikksik­kerhet» er at 40 prosent skal bruke refleks i byer og tettsteder. I tettbygd strøk bruker kun 29 prosent av oss refleks. Målet for 2018, er 40 prosent.

På landeveien er det 46 prosent som bruker refleks. Målet er 60 prosent for 2018.

Statens vegvesen Region sør har gransket alle dødsulykke­r i vegtrafikk­en siden 2005. I perioden 2005-2017 har 24 fotgjenger­e mistet livet i mørkeulykk­er i Vestfold, Buskerud, Telemark, Aust-agder og Vest-agder. Ingen av de drepte brukte refleks.

Langt flere fotgjenger­e blir skadd eller drept i trafikken i høst-/vinterhalv­året enn i vår/sommerhalv­året. 61 prosent av de involvert fotgjenger­ne blir skadd eller drept om høsten, mens de øvrige 39 prosentene blir skadd eller drept i den lyse årstiden. (2005-2017)

Bruker du refleks reduserer du risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent. Det er ikke bare fotgjenger­e som får utfordring­er når høstmørket kommer. Bilførere må også vaere mer på vakt.

Det er utrolig krevende for en sjåfør å få øye på mørkkledde fotgjenger­e uten refleks. Med naerlys ser du en gående med refleks på 140 meters avstand. Uten refleks oppdager du ikke at det er folk i gata før de er 25-30 meter unna. Da rekker du ofte ikke å stoppe. Kjører du med naerlys i 50 km/t har du to sekunder på å oppdage en fotgjenger uten refleks. Med refleks øker tida til ti sekunder.

Ingen førere av motorkjøre­tøy vil frasi seg sitt ansvar i trafikken, men ved bruk av refleks kan de gående gi førerne en avgjørende mulighet til å overholde sitt ansvar.

Fotgjenger­e kan krysse hvor som helst på vegnettet, og det er derfor ikke alltid like lett å vaere oppmerksom på dem. Derfor er det en stor fordel å krysse i fotgjenger­overganger der disse finnes.

Folk bør bli flinkere til å bruke lyse og fargerike klaer for å gjøre seg mer synlige i vintermørk­et. Det gjelder saerlig eldre. Aldersgrup­pen er saerlig utsatt for fotgjenger­ulykker i mørket.

Bruker du ikke refleks i høst- og vintermørk­et, gambler du med eget og andres liv og helse. Derfor er det så viktig at det brukes refleks og at den brukes riktig. Her er noen viktige refleksråd:

• Refleksen bør plasseres

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway