Lister

– Skuffende at så få deltar

- Av Karl Birger Saelør

– Statsborge­rseremonie­ne i regi av Fylkesmann­en er høytidelig­e og flotte, men det er skuffende at så få deltar, sier Farsundord­fører Arnt Abrahamsen.

Fra Farsund møtte bare ordføreren og fire av totalt 20 inviterte nye landsmenn til festen for Vest-agder, som ble arrangert på Q42 i Kristiansa­nd på søndag.

– Tendensen er den samme for andre kommuner, og vi ordførere har diskutert oss imellom. Vi bør gjøre noe, for å få flere til å møte opp. Enten må vi få til en felles transportl­øsning; eller at vi legger opp til regionale seremonier fremfor at alle møter samtidig i Kristiansa­nd, sier Arnt Abrahamsen.

Seremonien er frivillig, og er det norske samfunnets måte å ønske nye landsmenn velkommen som fullverdig­e borgere.

Fylkesmann Stein A. Ytterdahl represente­rte det offisielle Norge og ledet festen. I sin velkomsthi­lsen oppfordret han alle til å slutte seg til de grunnlegge­nde verdiene som det norske fellesskap­et bygger på. Han påpekte også at det den enkelte bringer med seg av kultur, språk, livssyn og kompetanse er en berikelse for samfunnet vårt.

For mange er avleggelse­n av troskapslø­ftet et rørende høydepunkt: «Som norsk statsborge­r lover jeg troskap til mitt land Norge og det norske samfunnet. Jeg støtter demokratie­t og menneskere­ttene og vil respektere landets lover.»

Etter å ha avlagt troskapslø­ftet fikk alle utdelt en bok av Fylkesmann­en. H. M. Kong Harald har skrevet forordet til boken som ønsker dem velkommen som borgere. Seremonien ble rundet av med god mat og hyggelig samvaer.

Anita Skorgan sto for de kulturelle innslagene. Politiker og seniorrådg­iver i IMDI, Abdullahi Mohamed Alason, var hovedtaler for dagen.

– Deltagerne møter opp i sine flotte og fargerike nasjonaldr­akter, og dette er en viktig seremoni for dem det gjelder, påpeker Arnt Abrahamsen, som tradisjone­n tro represente­rte kommunen på den årlige seremonien.

 ?? FOTO: TORE K. HAUS ?? Fylkesmann Stein A. Ytterdahl og ordfører Arnt Abrahamsen sammen med Farsunds fire deltagere på seremonife­sten.
FOTO: TORE K. HAUS Fylkesmann Stein A. Ytterdahl og ordfører Arnt Abrahamsen sammen med Farsunds fire deltagere på seremonife­sten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway