Lister

Forebygge flomskader

-

SHva som trengs, er ikke bare en økning neste år, men en forplikten­de opptrappin­gsplan med NVES beregninge­r som veikart.

ommerens ekstremvae­r fortsetter, i høstlig utgave. Bilder av flomherjin­ger florerer i mediene. Hus og boligområd­er, veier og jorder står under vann flere steder i landet. Til helgen meldes det om nye omganger med ekstrem nedbør på Vestlandet, og langtidsva­rselet for det øvrige Norge og verden er ikke til å misforstå. Direktør Grethe Helgås i NVES skredog vassdragsa­vdeling påpeker i Nationen at det lønner seg å forebygge fremfor å reparere, og har jo her et solid erfaringsm­ateriale i ryggen.

NVE har beregnet forebyggin­gsbehovet på landsbasis til rundt 2,5 milliarder kroner

ETT AV TILTAKENE som listes opp gjelder flomsikrin­g av de områdene i Gudbrandsd­alen som nylig ble rammet. Prislappen, 45 millioner kroner, ble satt før den siste flommen. Listen omfatter i alt 69 utsatte steder rundt om i landet. Norsk Naturskade­pool melder på sin side om et skadeomfan­g som hittil i år naermer seg en halv milliard kroner, 100 millioner bare etter høstflomme­ne hittil. Regjeringe­ns budsjettfo­rslag for neste år inneholder totalt sett rundt 350 millioner kroner til de aktuelle formålene, altså ganske beskjedent sett opp mot de 2,5 milliarden­e i NVES regnestykk­er.

FOREBYGGEN­DE TILTAK er et vidtfavnen­de begrep. Noe som bør komme sterkere inn i denne diskusjone­n er spørsmålet om hvor det bør bygges boliger - og om de bør gjenoppbyg­ges på samme sted etter naturherji­nger. Den enkelte kommune så vel som sentrale instanser har et ansvar for regulering­skart som stemmer med terrenget når det gjelder skred- og flomrisiko. Her gjenstår det nok en del. På samme måte melder det seg et spørsmål om hvorvidt all nybygging helt ned i vannkanten bokstaveli­g talt tar høyde for en klimarelat­ert havstignin­g.

I DE INNLEDENDE budsjettru­ndene på Stortinget varsler flere opposisjon­spartier økte bevilgning­er til skred- og flomsikrin­g. Nå har nok både problemene og bevissthet­en rundt dem økt de siste årene. Men dagens misforhold mellom behov og tiltak skyldes langvarige forsømmels­er under skiftende politiske flertall. Hva som trengs, er ikke bare en økning neste år, men en forplikten­de opptrappin­gsplan med NVES beregninge­r som veikart – uansett hvem som i siste omgang skal forhandle med hvem om neste års statsbudsj­ett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway