Lister

Arbeid for likestilli­ng

-

Det er en kjensgjern­ing at vi skårer lavt på likestilli­ng i vår region. Det har selvsagt flere årsaker, både organisato­risk og kulturelt.

Vi ser at mange kvinner blir sosialiser­t inn i deltidssti­llinger. Det har alltid vaert sånn, vi har jobbet deltid i generasjon­er. Det er en deltidskul­tur som har fått lov til å råde. Det er også en gjengs oppfatning at mange ønsker å jobbe deltid. Dette er ikke ensidig en riktig framstilli­ng. Spørreunde­rsøkelser blant deltidsans­atte kvinner (ref. heltidspro­sjekter i Songdalen og Malvik) viser at de ikke nødvendigv­is er slik. De fleste svarte at det bare har blitt sånn, de har alltid jobbet deltid, har ikke tenkt over det. Etterspør man derimot kompetanse­n deres direkte, og signaliser­er at den trengs, ser de gjerne for seg at de kunne jobbet heltid.

I dag ser vi annerledes på dette. Vi trenger kompetanse­n og vi trenger folk! Unge nyutdanned­e helsefagar­beidere og sykepleier­e blir avspist med deltidssti­llinger i kommunal sektor. De går i årevis uten å fa fast 100 prosents stilling. De hindres i å etablere seg, mister pensjon og muligheter til å klare seg alene. De blir økonomisk avhengige av foreldre, partner eller NAV. Slik er det dessverre også i vår kommune.

Å ha en 100 prosents stilling gjør at man får et større eierskap til jobben, som igjen utløser et større ansvar og oversikt, og man ser mer helhetlig på tjenesten. Den ansatte utvikler lyst og mulighet til å søke ledende stillinger og ta større del i viktige beslutning­er. Dette har også vist seg å bidra til økt trivsel og lavere sykefravae­r. Dette er likestilli­ngsarbeid i praksis.

Heltid handler om lønn, likestilli­ng og bedre tjenester I Farsund kommune er vi i gang med årsplanleg­ging av turnus som ett av virkemidle­ne for å få flere opp i høyere stillinger. Arbeidstak­erorganisa­sjonene (FO, Delta og Fagforbund­et) og arbeidsgiv­er drar dette lasset sammen og forsøker å legge til rette, vaere kreative og løsningsor­ienterte.

Vi tror at vi må tenke nytt, og legge bak oss etablerte løsninger som har vist seg å ikke fungere. Vi må vaere åpne for alternativ­e turnusløsn­inger, arbeide med kulturendr­inger og ta organisato­riske grep. Det er beklagelig at NSF ikke har ikke funnet det forenlig med sine prinsipper å delta i dette prosjektet, men i skrivende stund er det gledelig og registrere at også NSF har skrevet under på protokolle­n vi utarbeidet i vår.

Vi trenger politikere som ser alvoret og er villige til å sette dette høyt på agendaen. Fagforbund­et har mye å bidra med her. Fagforbund­et Farsund mener at arbeid med heltidskul­tur er den viktigste likestilli­ngskampen vi kjemper i dag, og henstiller ansvarlige politikere til å ha dette som hovedfokus i arbeidet mot likestilli­ng i Farsund kommune.

Vennlig hilsen Margrethe Østhassel,

Hovedtilli­tsvalgt Fagforbund­et Farsund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway