Lister

«With love from Latvia»

- Av Svein Morten Havaas

Pianist Ilze Jaunzeme og cellist Agate Ozolina markerer Latvias 100-årsjubileu­m med konserter i Kvinesdal og Lyngdal kirker.

Det blir konsert i Kvinesdal kirke onsdag 24. oktober. Dagen etter holdes samme program i Lyngdal kirke.

Konserten «With love from Latvia» er en del av markeringe­n av Latvias 100-årsjubileu­m. Landet erklaerte seg selvstendi­g fra Sovjetunio­nen 18. november 1918 og beholdt sin frihet i 22 år. Fra 1940 ble landet igjen okkupert, men fikk tilbake sin selvstendi­ghet i 1991.

MUSIKK er en saeregen kilde til utholdenhe­t og stolthet for det latviske folket, og svaert viktig i deres feiring av frihet og selvstendi­ghet. Landets unike sang- og kor-tradisjon står på Unescos verdensarv­liste.

Latvia fikk sin uavhengigh­et fra Sovjetunio­nen under en periode som ble kalt «Den syngende revolusjon» (1987-1991), og mange land er opptatt av dette fenomenet hvor en ikke-voldelig revolusjon - kun basert på sang og massemønst­ringer kunne føre til en fredelig løsrivelse.

KONSERTENE i Lister gir et godt bilde av hva den latviske nasjon står for. Frihet og fred, samt kjaerlighe­ten til sang og musikk. Publikum vil oppleve kjaerlighe­ten til naturen i Janis Medins «Preludes», den nasjonale stolthet i Alfreds Kalnins «Hymn to my Homeland», samt den inderlig vakre «Air» av Janis Medins.

Den løsslupne atmosfaere opplever man i Peteris Plakidis «Dances of Shadows», og det er masse musikalsk humor i den herlige «Humoresque» av Janis Keplitis. Og til slutt den presentere­s den energiske og følelsesla­dde «Tango» av Imants Zemzaris! Som en hilsen til Norge vil musikerne fremføre «Tri slåttar frå Agder» av Sverre Eftestøl, samt musikk fra Edvard Griegs «Peer Gynt-suite».

CELLISTEN Agate Ozolina er en allsidig kunstner og leder en rekke kammermusi­kkgrupper og orkestre og hun er aktiv som solist både i Latvia og i utlandet.

Med hennes musikalske familie-ensemble turnérer Agate Ozolina i Tyskland, Norge, Sverige og Danmark hver sommer, og hun musiserer ofte sammen med sin mann Peteris Ozolins, som også er cellist.

Agate Ozolina har studert med Eleonora Testeleca ved Det latviske musikkakad­emi. For tiden arbeider hun med sin mastergrad i kammermusi­kk ved Det latviske musikkakad­emi.

Hun har vunnet priser ved flere nasjonale cellokonku­rranser, samt at hun ble prisevinne­r ved «Internatio­nal Karl Davidov» cellokonku­rranse.

PIANISTEN Ilze Jaunzeme elsker å dele skjønnhete­n i musikken, samt å treffe medmennesk­er via musikk. Hun har gitt solokonser­ter i Norge, Tyskland, Latvia, Polen og Sverige. I tillegg til sin solokarrie­re, er hun også godt inne i kammermusi­kkens verden, der hun spiller sammen med fioliniste­n Paula Šumane og cellisten Agate Ozolina.

Ilze Jaunzeme har samarbeide­t med en rekke samtidskom­ponister. Som solist har hun spilt med Dresden Sinfoniett­a, Madona Festival Orchestra, samt Lviv kammerorke­ster. Hun har studert på det latviske musikkakad­emiet, der hun også har tatt sine mastereksa­mener.

Ilze Jaunzeme har også blitt tildelt the Latvian Ministry of Culture Award for Outstandin­g Achievemen­ts.

 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? Ilze Jaunzeme og Agate Ozolina hyller sitt hjemland Latvia med konserter i Kvinesdal og Lyngdal kirker onsdag og torsdag.
FOTO: PRESSEBILD­E Ilze Jaunzeme og Agate Ozolina hyller sitt hjemland Latvia med konserter i Kvinesdal og Lyngdal kirker onsdag og torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway