Lister

Kritisk til ryddearbei­d

En måned har gått siden ekstremvae­ret «Knud» herjet. Mandag begynte ryddearbei­det i Spind. Altfor lenge, mener en kritisk Tore B. Pedersen.

- Av Cecilie Nilsen

Tore B. Pedersen reagerer på at opprydning­sarbeidet etter stormen «Knud» har drøyd ut i tid.

– Det ligger fremdeles mange traer over linjene. Og langs veiene ligger det ryddede traer helt naer veibanen. Veivesenet har hvilt lenge på laurbaeren­e. Jeg mener det er på høy tid å rydde ordentlig opp etter stormen «Knud», sier Tore B. Pedersen da avisen Lister møter ham i helgen. Det er en måned siden stormen «Knud» herjet distriktet og Pedersen forteller at ødeleggels­ene i Spind var store med tanke på traer som falt over linjer og veier. Han er kritisk til at det går så lang tid før det skjer en opprydning.

–Jeg har et inntrykk av at når det aller verste er ryddet, bryr de seg ikke lenger. Her må det reageres. Jo lenger de kantede traerne ligger, jo mer fortrolig blir man med det. Men flere steder er det fremdeles graverende, mener Pedersen.

Et faremoment?

Han tenker saerlig på Spind, og trekker frem strekninge­n fra Havik til Vassenden i Spind. Han viser også frem steder han mener det burde ryddes bedre opp på vei inn til Farsund Resort.

– Traer ligger over linjene. Noen steder med slik tyngde at linjene naermest er i bakken. Jeg antar at dette ikke er helt ufarlig at linjene ligger helt nede på bakkenivå. Dette må vel vaere et faremoment? spør Pedersen, og legger til:

–Andre steder ligger traer som er ryddet bort fra veibanen, tett inntil asfalten. Hvis man må vike for noen på disse veiene, skal det ikke mye til for at man kjører i disse traerne hvis man bare er litt utenfor den hvite stripa.

Over en måned

Pedersen mener derfor at det er trafikkfar­lig, og viser traer som lett kan skli ned i veibanen igjen og traer som henger over veibanen som en overhengen­de fare. I tillegg mener han at uryddighet­en forsøpler hele området.

–Jeg synes ikke at det er akseptabel­t at det tar over en måned for å rydde opp i alt. Alle har riktignok strøm og telefon, men det bør ryddes opp slik at det ser ordentlig og pent ut, mener han. Pedersen har gitt beskjed til veimyndigh­etene. Flere ganger har han forsøkt å ringe for å si ifra.

– De er ikke lett å få tak i, så de fortjener ikke ros, sier han, og mener at bemanninge­n burde vaert større når man vet at det er uvaer i vente.

– Burde ha penger

–Jeg prater ikke om traer langt inne på heia. Men man burde kunne forvente at traer like ved veibanen ryddes bort. I et så rikt land som Norge burde man ha penger til slikt opprydning­sarbeid, sier han.

Pedersen medgir at ingen tilfeller er dramatiske, men han påpeker at det mangler en opprydning­sjobb. Rett over helgen var Statens vegvesen på plass for å rydde opp.

–Nå var det på tide at de som skal foreta opprydning­en kjente sin besøkelses­tid. De har gjort en fin jobb langs veien, sier Pedersen, som påpeker at traer fremdeles ligger over linjene.

I gang med rydding

– Det ble ryddet litt etter stormen, men grunnen til at det nå har tatt lang tid er at vi har ventet på utstyret som skal rydde opp. En lastebil med flisekutte­r har nå begynt opprydning­en. Dette er et nytt prosjekt vi skal prøve på. Flisekutte­ren fra Rogaland tok lenger tid å få tak på enn vi hadde trodd, forteller Per Magne Hinderslan­d, byggeleder i Statens vegvesen.

Jeg har et inntrykk av at når det aller verste er ryddet, bryr de seg ikke lenger. TORE B. PEDERSEN

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway