Lister

Samspill om velferd

-

EDen store dugnaden sist søndag bør stimulere til engasjemen­t også ellers i året.

t imponerend­e resultat i en Tv-aksjon som har vist en nesten utrolig slitestyrk­e. Gjennom 45 år har denne aksjonsdag­en samlet nordmenn til dugnad, med hundre tusen bøssebaere­re og en stor stab frivillige i andre oppgaver – og en giverglede som vekker oppmerksom­het i omverdenen. I dagene derpå er det bare å ønske Kirkens Bymisjon lykke til i arbeidet med å fordele den naer kvarte milliarden til viktige samfunnsop­pgaver. Ingen kan betvile betydninge­n av det arbeidet denne organisasj­onen driver en lang rekke steder i landet. De glimtene søndagens Tv-seere fikk, avdekker samtidig noen hull i velferdsst­atens tilbud til mennesker som er havnet på samfunnsst­igens nederste trinn.

SOM DET BLE SAGT i en kommentar under sendingen, kan man undre seg over at «suppekjøkk­en» på frivillig basis er like nødvendig som for hundre år siden. En mer fruktbar tilnaermin­g vil vaere samspillet mellom en høykompete­nt, frivillig organisasj­on, tett på dem det gjelder, og det offentlige – som jo i vesentlig grad bidrar til Bymisjonen­s budsjett. Men behovene er store og økende, noe som gjør det nødvendig med et solid tilfang av givere. Ett innslag i Tv-aksjonen som gjerne kan fremheves, er opplegget til «ungdomskan­alen» P3. Å vekke oppmerksom­het og medansvar i de yngre aldersgrup­pene er en målsetting som fortjener å lykkes.

TIDLIGERE år har også enkelte kritiske røster vaert blant innslagene rundt Tv-aksjonen. Kritikken har dels gått på fremstilli­ngen av henholdsvi­s giverrolle­n og mottagerne, dels på administra­sjonsutgif­tenes andel av giverbeløp­et. Etikk og åpenhet er to temaer, og saklig debatt er et sunnhetste­gn med tanke på å vedlikehol­de den generelt meget høye tilliten til aksjonen.

DET ER VERDT å merke seg – og ytterliger­e en tillitserk­laering til Kirkens Bymisjon – at knapt noen har funnet grunn til å problemati­sere årets aksjon. Tv-aksjonen er visstnok et saernorsk fenomen og «dugnad» et ord av norsk opprinnels­e. Den store dugnaden sist søndag bør stimulere til engasjemen­t også ellers i året. Til å bemanne det frivillige arbeidet som drives i organisasj­oner og lokallag. Og til regelmessi­g givertjene­ste. Det er formål nok, og god plass i det store samspillet mellom frivillige og offentlige velferdsak­tører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway