Lister

Ministeren må svare på metallsøpp­el i fôr

- Av Torrey Enoksen

Etter at ei ku døde som følge av den hadde fått i seg aluminium mens den beitet på et jorde på Lista, spør stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss hvordan forsøpling av naturen kan stoppes.

– Flere bønder har mistet husdyr fordi folk kaster søppel langs veiene. Dette er først og fremst et ansvar som ligger hos den enkelte som forårsaker dette, men er det noe statsråden kan gjøre for å stoppe dette, skriver stortingsr­epresentan­ten i spørsmålet til klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V).

Etter den tørreste sommeren på over 70 år, der flere melkebønde­r i sommer har måtte levere dyr til slakt, opplevde bonde Henning Kolnes i begynnelse­n av september i år at ei av kuene hans hadde fått i seg metall. Dyret fikk i seg rester etter en aluminiums­boks som var blitt kastet ut i naturen og havnet i fôret.

Aluminiums­boksen havnet i slåttemask­inen under slåtten, ble kuttet i mange biter og havnet der etter i fôret. Etter som kuer gulper opp og svelger maten flere ganger, har aluminiums­bitene naermest fungert som barberblad i halsen, svelget og mavesekken.

To-tre dager etter at bonden oppdaget at dyret viste de første tegnene på at det var sjuk, døde dyret av indre blødninger.

Bilder av det døde dyret ble lagt ut på sosiale medier og fanget opp av nasjonale medier.

Nå mener stortingsr­epresentan­t Foss at noe må gjøres for å få slutt på lidelsene til dyrene som får plast og metall i seg som følge av forsøpling av naturen.

–I forbindels­e med tørken i sommer besøkte jeg flere bønder på Sørlandet og ble opprørt over å høre at flere av dem hadde mistet husdyr fordi folk kaster søppel langs veiene. Plast, glass og metall blir malt opp av fôrhøstere­n og er vanskelig å oppdage før det havner i magene til dyrene. Dette fører til store lidelser for dyrene og tapte inntekter for bøndene, skriver stortingsr­epresentan­t Foss.

Det er ventet av klima- og miljøvernm­inisteren vil komme med et svar på de to spørsmålen­e denne uken.

 ?? FOTO: JAN RUNE UNDHEIM ?? Slik ble den døde kua funnet i begynnelse­n av september. Kua døde av indre blødninger etter å ha blitt kuttet opp innenfra av biter av en aluminiums­boks.
FOTO: JAN RUNE UNDHEIM Slik ble den døde kua funnet i begynnelse­n av september. Kua døde av indre blødninger etter å ha blitt kuttet opp innenfra av biter av en aluminiums­boks.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway