Lister

Landets priskandid­at

Lista og Farsund kommune kan få europeisk landskapsp­ris

- Av Svein Morten Havaas

Lista blir Norges kandidat til Europaråde­ts landskapsp­ris.

Farsund kommunes mangeårige arbeid med å synliggjør­e, verne og utvikle Listalands­kapets natur-, kultur- og landskapsv­erdier fremmes som kandidat til Europaråde­ts landskapsp­ris 2018-2019. Det fremgår av en utsendt pressemeld­ing.

– Imponerend­e

– Farsund kommune har bygget «stein på stein», til de i dag har et attraktivt område med mange tilbud, både for egne innbyggere og besøkende. Det er imponerend­e, sier kommunalog moderniser­ingsminist­er Monica Maeland.

Farsund kommune har helt fra 1976 systematis­k jobbet med å verne, forvalte, formidle og videreutvi­kle verdiene på Lista i samarbeid med lokale dugnadsgru­pper, lag og foreninger, Lista fuglestasj­on, Lista fyr og Lister friluftsrå­d.

Arbeidet med vernet og forvaltnin­gen av Lista har gjennom hele prosessen bygget på aktiv deltagelse fra innbyggern­e, interesseo­rganisasjo­ner, lokale, regionale og nasjonale myndighete­r slik den europeiske landskapsk­onvensjone­n anbefaler. Den store variasjone­n av landskapse­lementer er ivaretatt gjennom verneprose­sser og forvaltnin­gen, og gjennom den konkrete tilrettele­ggingen som har funnet sted.

– Stas

– Det er utrolig stas å bli Norges kandidat til Europaråde­ts pris. Det er ei fjør i hatten, sier Farsunds ordfører, Arnt Abrahamsen.

–Dette betyr at det arbeidet som er gjort over mange år i kulturland­skapet på Lista blir verdsatt. Alt fra Slevdalsva­nnet-prosjektet til andre mindre prosjekter. Ikke minst det samspillet man har fått til i kulturland­skapet og med å involvere alle til å få fram det autentiske. Ikke ved å frede, men ved å gjøre det bruksvennl­ig. Det er det som settes pris på her, sier ordføreren.

Han legger ikke skjul på at han er stolt.

– Jeg er umåtelig stolt på vegne av alle som har jobbet med det. Det er ikke min forstjenes­te. Her er en rekke aktører som fortjener ros. Det er samspillet mellom private og offentlige aktører som er det unike her. Ikke minst må jeg berømme bøndene. De har gjort en kjempejobb, sier Abrahamsen.

Landskapsp­ris

Den europeiske landskapsk­onvensjone­n har som mål å fremme vern, forvaltnin­g og planleggin­g av landskap, og fremme europeisk samarbeid på landskapsf­eltet. Europaråde­ts landskapsp­ris skal belønne gode praktiske tiltak som sikrer landskapsk­valiteter og øker samfunnets bevissthet om landskapsv­erdier og hva som påvirker det.

– På Lista har en gjennom dialog lykkes med å finne løsninger på de utfordring­er og brukerkonf­liktene områdets status med flere verneområd­er har gitt. Det er det mange som kan laere av, sier Maeland

Det er Vest-agder fylkeskomm­une som har fremmet forslaget. En interdepar­temental arbeidsgru­ppe for landskapsk­onvensjone­n har fungert som jury. Her deltar fagfolk fra seks departemen­ter med tilhørende etater.

Juryens begrunnels­e

Slik lyder juryens begrunnels­e:

– Lista-landskapet er unikt og Farsund kommune har samarbeide­t aktivt både med lokale, regionale og nasjonale aktører side 1976 med å fremme bevissthet­en rundt de store landskap-, natur- og kulturverd­iene. Prosessen som ble startet i 1976 etter initiativ av Farsund kommune, har gjort at sentrale deler av området i dag har status som landskapsv­ern med tilhørende plante- og fuglefredn­ingsområde­r. Det favner både utvalgte kulturland­skap i jordbruket, Ramsar-områder, fredede kulturminn­er og helt alminnelig­e hverdagsla­ndskap i aktiv bruk. Tiltakene spenner vidt og ivaretar både naturmangf­old, landbruk, kulturminn­er og lokalbefol­kningens interesser.

” Det er ei fjør i hatten ARNT ABRAHAMSEN

 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Lista blir Norges kandidat til Europaråde­ts landskapsp­ris for 2018/2019. Nordberg Fort er blant områdene som er blitt trukket fram i forslaget fra Vest-agder fylkeskomm­une.
FOTO: RUNE HAUAN Lista blir Norges kandidat til Europaråde­ts landskapsp­ris for 2018/2019. Nordberg Fort er blant områdene som er blitt trukket fram i forslaget fra Vest-agder fylkeskomm­une.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway