Lister

Fiboinvest­eringene gir effekt

Men Fibo-sjefen mener det er mer å gå på

- Av Torrey Enoksen

Investerin­gene på opp i mot 130 millioner kroner gir resultater i form av økt produktivi­tet på Fibo. Fabrikksje­f Gunnar Gabrielsen er glad eierne har rigget bedriften for fremtiden.

Fabrikksje­f Gunnar Gabrielsen mener en ser tydelig effektene av 130 millioner kroners-moderniser­ingen ved Fibo-fabrikken.

– Da Torfinn (Knutsen, red.anm) sluttet av sist vinter, kom ledelsen til meg og spurte om jeg kunne tenke meg å ta over som fabrikksje­f, mens Anders Carlson ved avdelingen i Oslo ble administre­rende direktør. Stillingen min er stedlig sjef her på huset for de 85 ansatte i produksjon­savdelinge­n og de 15 som er på salg, innkjøp og administra­sjon. I tillegg har vi til sammen 25 ansatte i salgavdeli­ngene i Sverige, Finland, Danmark og England, sier Gabrielsen.

Rigget for fremtiden

Fra å ha jobbet på «gulvet» som produksjon­sansvarlig, tok Gabrielsen sjansen da han ble spurt om å ta over som fabrikksje­f.

Selv om han tilbringer mye av tiden på kontoret eller i møter, er det som skjer inne i produksjon­shallen som opptar ham mest. I 2007 flyttet Fibo inn i de mest moderne lokalene innen produksjon av våtromspan­el og benkeplate­r.

Få år etter innflyttin­gen innså eierne at nye investerin­ger måtte til for å holde tritt med etterspørs­elen. Investerin­gene på mellom 120 og 130 millioner kroner i den nye maskinpark­en gir fabrikken mulighet til å produsere flere ganger mer enn de gjorde tidligere.

–Når du rigger deg for å vokse, er det en del kostnader forbundet til det. Det er veldig positivt at eierne tenker at de må rigge bedriften for å få vekst. Ofte får du en kostnad før du kan ta ut gevinstene av det. I 2016 og 2017 har vi gjort en kjempejobb med å få på plass maskinpark­en på plass. Operatøren­e har gjort en kjempejobb, og fremover vil de bli bare bedre og bedre. Produksjon­smessig betyr det at vi begynner å bli veldig bra rigget for å kunne produsere et relativt høyt volum, sier Gabrielsen.

– Hvor mye av kapasitete­n utnytter dere nå?

– Mellom 35 og 40 prosent. Operatøren­e er storfornøy­de for før gikk vi fireskift pluss overtid. Nå er vi nede på en toskiftsor­dning og produserer like stort volum. Vi har litt mer å gå på, forteller Gabrielsen.

Påvirket av valuta

Regnskapst­allene for 2017 viste at Fibo-en ble sterkt påvirket av svingninge­ne innen valutamark­edet. Etter en omsetning på 547,4 millioner kroner, landet driftsresu­ltatet på15,1 millioner kroner. Etter at finanskost­nadene var gjort opp, ble resultatet før skatt på kun 1,7 millioner kroner.

Noe av årsaken til resultat er at mye av råvareinnk­jøpene foregår i Euro. I september 2017 kostet en Euro 9,27 kroner. Tidligere i år har en måtte ut med over ti norske kroner for en Euro. Per dags dato er kursen rundt 9,50 norske kroner. Frykten for en handelskri­g mellom USA, Kina og Europa, i tillegg til urolighete­ne omkring Brexit, kan føre til at den norske kronen kan bli ytterliger­e svekket i forhold til Euro og US Dollar.

– Vi er i forskjelli­ge markeder når vi handler varer. Når du kjøper inn i Euro eller i US Dollar og selger i norske kroner, og den matchen ikke er god, får du en effekt som ikke er god. Fremdeles er valutakurs­ene veldig ustabile, sier Gabrielsen.

Sterk posisjon

Selv om Fibo og konkurrent­en Alloc på Rom i Lyngdal har tatt store andeler i det norske våtromspan­elmarkedet, domineres fortsatt markedet av flis.

I tillegg til det norske og nordiske markedene, er det økt interesse for produktene i Tyskland og Nederland.

Det at de to største norske aktørene innen dette markedet har en felles historie, mener han er en styrke for industrien lokalt.

– Vi er en lokal bedrift, forankret i lokalmiljø­et. Det må vi aldri glemme. Det er 100 personer som jobber her på Kvavik. Vi og Alloc er konkurrent­er som selger det samme produktkon­septet. Konkurrans­en bidrar til at våtromspan­el styrker sin posisjon i markedet, mener Gabrielsen.

 ??  ??
 ??  ?? Fabrikksje­f Gunnar Gabrielsen ved Fibo i Lyngdal er glad ei
Fabrikksje­f Gunnar Gabrielsen ved Fibo i Lyngdal er glad ei

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway