Lister

Må tette riktige hull

-

Ap vil styrke tannhelset­ilbudet, og de mest reformivri­ge finner støtte i en meningsmål­ing for Dagsavisen og Lo-organet Fri Fagbevegel­se. Her svarer ni av ti ja på et spørsmål om å få dekket tannlegeut­gifter på linje med behandling i det øvrige helsevesen­et. 46 prosent sier seg villig til å betale mer skatt for å få til en slik sidestilli­ng. Hver fjerde i målingen svarer endog at tannhelses­pørsmål kan avgjøre hvilket parti de vil stemme på. Og misforhold­et er jo åpenbart. At tennene ikke er blitt en del av kroppen, refusjonsm­essig sett, har historiske og ingen logiske forklaring­er. Pasienter som av økonomiske årsaker ikke lenger våger å smile, vitner om et hull i velferdsor­dningene.

ET LANDSMØTEV­EDTAK i 2009 om å gjøre tannhelse til et offentlig ansvar påførte Ap en langvarig tannpine. Partiledel­sen advarte den gangen mot en så omfattende reform og har i flere omganger sørget for å vanne ut vedtaket. Nå er det bare SV og Rødt som vil ha full refusjon på linje med legebesøk. Men privat virksomhet er synonymt med ”velferdspr­ofitør” på venstresid­en. Audun Lysbakken tilføyer derfor at flere tannleger i offentlig tjeneste kan vaere en vei å gå, uten å presisere hvilke tiltak han vil ta i bruk for å få det til.

SKULLE TANNBEHAND­LING dekkes på linje med legebesøk, kan merutgifte­ne for trygdesyst­emet komme opp i 12-15 milliarder kroner årlig. Anslaget er fra Statistisk sentralbyr­å - og ble ikke nevnt i meningsmål­ingen. Når Ap la inn 30 millioner mer enn regjeringe­n i sitt alternativ­e 2018-budsjett, viser det en realistisk tilnaermin­g. Og essensen i det forslaget partiet fremmer i Stortinget i høst er å få en ny gjennomgan­g av hvem dagens friordning­er skal gjelde for og å styrke tilbudet til dem som trenger det mest.

DETTE LIGGER IKKE så langt unna det helseminis­ter Bent Høie (H) allerede er i gang med. For gitt det historiske misforhold­et, må utgangspun­ktet vaere at folk flest klarer normale tannlegeut­gifter rimelig greit. I realismens navn bør derfor en styrking av ordningene baseres på behovsprøv­ing. Her bør Ap holde stand. Det finnes åpenbart hull i ordningene som trenger å tettes. Men med de store utfordring­ene for trygdesyst­emet fremover, må man sørge for å plombere de riktige hullene.

Pasienter som av økonomiske årsaker ikke lenger våger å smile, vitner om et hull i velferdsor­dningene

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway