Lister

Arkitektte­gnet bussbu

Odin (7) åpnet nybygg i Austad

- Av Torrey Enoksen

Sju år gamle Odin Olsen Vatne rekker ivrig opp hånden når ordfører Jan Kristensen spør om det er noen som vil dra vekk tøystykket som henger på toppen av bussbua.

Ordføreren løfter gutten opp mot taksjegget på det gule bygget som er blitt reist langs fylkesveie­n som binder Austad og grendene utenfor med Lyngdal.

Med et godt tak river sjuåringen av tøystykket. Sekunder senere lyser «Austad» med store svarte bokstaver på gul bunn mot barna som noen få minutter tidligere hadde kommet med skolebusse­n fra Lyngdal.

Arkitektte­gnet

Selv om det ikke var musikk, var det en svaert høytidelig stemning i Austad sentrum ved 14.40-tiden tirsdag. Etter flere år uten en skikkelig bussbu hvor barna kan sitte og vente på skolebusse­n, var tiden endelig kommet for at de skulle få ei ny bu.

Det var ikke noe hva som helst bu befolkning­en i Austad skulle få lov til å ta i bruk tirsdag. Tegnet av arkitekt Arne Åmland, har de fått et bygg som retter blikket mot havet.

– Det måtte vaere noe som var helt spesielt for Austad, og det er tilknytnin­g til sjøen. Bua er formet som et styrehus på båtene. Austad er sjø. Derfor er dette et slags styrehus, med et rundt vindu der en kan se ut for å speide etter bussen. Så kan dere sitte der inne og kose dere selv om det skulle blåse ut, sa Åmland da han skulle forklare barna hvorfor styrehus var valgt som form.

– Unik

Siden våren 2017 har Austad grendelag jobbet med å bedre forholdene ved bussholdep­lassen like ved Austad grendehus. Etter initiativ fra grendelage­t ble det søkt om midler fra både Lyngdal kommune og Vest-agder fylkeskomm­une for å finansiere en ny bu.

Etter at bevilgning­ene var på plass, har grendas egne innbyggere jobbet med å reise det unike bygget.

For med sine runde former, er dette et unikt bygg. Det mener i hvert fall fagansvarl­ig fra samferdsel­savdelinge­n i Vestagder fylkeskomm­une, Egil Strømme.

– Dette er helt unikt. Det hadde passet på Flekkerøya. Da hadde det vaert ei velsignet bu, mener Strømme.

Ordfører Kristensen var også imponert over den arkitektte­gnede bussbua.

– Jeg må bare berømme dere for ideen med styrehuset. Men ikke minst med den dugnadsinn­satsen som dere har lagt ned. Dere har laget dette selv. Jeg tror det vil bety at denne bua vil stå mye lenger enn de fleste, fordi dere har et eierforhol­d til bua, sa ordføreren.

Austad er sjø. Derfor er dette et slags styrehus, med et rundt vindu der en kan se ut for å speide etter bussen. ARNE ÅMLAND

 ??  ?? Det er ikke alle som har ei bussbu formet som styrehuset på ei fiskeskøyt­e, men det har de nå i Austad.
Det er ikke alle som har ei bussbu formet som styrehuset på ei fiskeskøyt­e, men det har de nå i Austad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway