Lister

Fra naering til laering

Skolefroko­st-prosjekt på ungdomssko­le

- Av Bjørn Hoel

Det forteller 9. klassingen Tim Jensen som er en av elevene ved Lista ungdomssko­le som benytter seg av tilbudet om å spise frokost i kantina på skolen, før selve skoledagen starter.

– Alle elevene får tilbud om skolefroko­st, men det er en utfordring for de som har skyss. Når bussen kommer veldig seint er det ikke alltid de rekker det, sier rektor ved Lista ungdomssko­le, Marie-therés Kolnes.

20 elever

Nå er tilbudet om skolefroko­st på Lista ungdomssko­le inne i sin andre uke. Et 20-talls elever har så langt benyttet tilbudet daglig. Denne tirsdags morgenen er også avisen invitert.

Bakgrunnen for tiltaket er ifølge rektoren at naering og laering henger sammen.

– Forskning viser at en av fem ikke spiser frokost før de drar hjemmefra. Den viser også at elever som spiser regelmessi­g, også frokost har bedre laeringsre­sultater, sier Kolnes.

Kolnes opplyser at laererne kan merke om elever har spist frokost eller ikke. Det har med konsentras­jonen og overskudd å gjøre. Med det som bakteppe ønsket skolen å prøve ut dette frokosttil­budet.

– Til og med denne uka gir vi det som et gratis tilbud. Så langt har vi blant annet blitt sponset brød av en lokal matvarekje­de. Vi vil nok måtte vurdere om det skal koste litt, men minst mulig, sier rektoren.

– Mindre sulten

En elev som har valgt å spise frokost på skolen denne morgenen er 9. klassingen Tim Jensen.

– Jeg synes det er veldig greit å spise frokost på skolen, og jeg håper at tilbudet vil fortsette, sier Tim.

Selv bor han på Dyngvold, og bussen han må ta til skolen matcher godt tidspunkte­t for frokosten, som starter hver dag klokka åtte.

– Hvordan merker du at du har fått i deg en solid frokost?

– Jeg blir mindre sulten i løpet av skoledagen. Jeg tror også at jeg laerer mer enn det jeg gjorde før, sier Tim Jensen, og avslører at favorittpå­legget hans er hvit ost, med litt paprika på toppen.

– Et bra tiltak

Ved siden av ham sitter en annen 9. klassing, nemlig Sander Kristian Aaslid.

– Jeg synes det er et bra tiltak, og jeg spiser mer her enn jeg ville gjort hjemme, sier Aaslid, og som gjerne kunne tenkt seg at skolefroko­st ble på permanent basis.

– Jeg blir mindre sulten i løpet av skoledagen. Jeg tror også at jeg laerer mer enn det jeg gjorde før. Alle elevene får tilbud om skolefroko­st, men det er en utfordring for de som har skyss. MARIE-THERÉS KOLNES

 ??  ?? Ord som naering og laering henger sammen, ifølge rektor Marie-therés Kolnes.
Ord som naering og laering henger sammen, ifølge rektor Marie-therés Kolnes.
 ??  ?? Som en prøveordni­ng har man satt i verkt gratis skolefroko­st noen uker denne høsten.
Som en prøveordni­ng har man satt i verkt gratis skolefroko­st noen uker denne høsten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway