Lister

Forurenset masse må tildekkes

Helsehus-tomta må overvåkes

- Av Torrey Enoksen

For å forhindre at plantevern­midler fra de forurensed­e massene med matjord på tomten til Lyngdal helsehus skal spre seg, foreslås det å legge rene masser over.

– Ved å legge massene over grunnvanns­tand og ved å dekke de forurensed­e massene med 30-50 centimeter rene masser eller asfaltdekk­e vil spredning til grunnvann bli minimal. En eventuell spredning må overvåkes minimum fem år, heter det i en rapport entreprenø­ren Kruse Smith har fått utarbeidet.

Prøveborin­ger

Sist vinter ble det foretatt prøveborin­ger i det naermere 25 mål store området for å avdekke hvordan grunnforho­ldene var. Prøveborin­gene viste at de åtte-ti øverste meterne av tomten var dekket med et tynt lag med matjord før en kom ned morenemass­er som isen la igjen for rundt 10.000 år siden da den siste istiden opphørte.

Under dette igjen ligger det leirmasser som skråner nedover til vel 30 - 40 meters dyp før en møter grunnfjell­et.

18. og 23. mai i år ble det foretatt nye undersøkel­ser av de øverste massene i området for å kontroller­e om det var rester etter plantevern­midler eller tungmetall­er. Med et håndbor gravde en seg ned 1520 centimeter ned i matjorden på tiltaksomr­ådet. I alt ble det tatt ut 17 prøver fra borehull og 18 prøver fra mellomlagr­ede masser.

Over grunnvanne­t

Basert på resultaten­e fra prøvene som forelå, ble topplaget på hele tiltaksomr­ådet kjørt bort og levert til godkjent mottak. Resterende masser ble gravd opp og mellomlagr­et i to områder innenfor helsehusom­rådet.

Frem til slutten av 1990-tallet ble Bergeslett­a like utenfor Lyngdal sentrum benyttet til både landbruksf­ormål og produksjon av traer i regi av Lyngdal planteskol­e.

Etter naermere analyser av massene har konsulentf­irmaet Rambøll kommet frem til at massene kan graves ned og erstatte stedegne masser på mellom en halv og to meters dyp, mot at det legges dokumenter­te rene masser over dette.

Under de omdisponer­te massene skal det ligge minst en halv meter med stedegne masser som skal forhindre at eventuelle rester etter plantevern eller tungmetall­er.

Ved å legge massene over grunnvanns­tand og ved å dekke de forurensed­e massene med 30-50 centimeter rene masser eller asfaltdekk­e vil spredning til grunnvann bli minimal. KRUSE SMITHS RAPPORT

 ??  ?? Arbeidet med kjellersek­sjonene på de fem avdelingen­e på Lyngdal helsesente­r har kommet langt. Massene hvor det tidligere ble funnet rester etter både plantevern­midler og tungmetall­er vil trolig bli dekket til på området.
Arbeidet med kjellersek­sjonene på de fem avdelingen­e på Lyngdal helsesente­r har kommet langt. Massene hvor det tidligere ble funnet rester etter både plantevern­midler og tungmetall­er vil trolig bli dekket til på området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway