Lister

Feirer Farsund-komponist

I år er det 150 år siden Farsunds store komponist, Signe Lund, ble født. Det skal behørig feires denne helgen.

- Av Svein Morten Havaas

Fra 2010 har Lund-dagene, som Frøydis Johansen stod i bresjen for, hatt Signe Lunds musikk som et hovedtema. Festivalda­gene ble gjennomfør­t i sju år, men opphørte i 2016.

NÅ ARRANGERER Johansen imidlertid en ny hyllest av kaperbyens dyktige komponist.

– 2016 skulle vaert de siste Lunddagene, men planen har hele tiden vaert å arbeide mot et 150-årsjubileu­m i Farsund i år, sier Frøydis Johansen.

Hun har alliert seg med den dyktige og engasjerte pianisten Rune Alver fra Bergen.

– Han får aeren av å spille Signe Lunds klaverstyk­ker på en konsert i Festsalen på Husan førstkomme­nde lørdag, sier Johansen.

Alver har også planer om å spille inn alle Signe Lunds rundt 60 klaverkomp­osisjoner på nyåret. SIGNE LUNDS klaverkons­ert ble for øvrig spilt av Universite­tes symfoniork­ester i Universite­tets aula i Oslo i 2013. Anledninge­n den gang var markeringe­n av 100-årsjubilee­t for at stemmerett­en for kvinner ble lovfestet.

– Flere musikere har gjennom årenes løp tatt frem litt av Signe Lunds komposisjo­ner, men det har vaert meget få innspillin­ger. Noter har også vaert vanskelig å få tak i, sier Frøydis Johansen.

Hun mener lørdagens konsert er en stor begivenhet og en godbit for alle musikkinte­resserte.

– Av de forholdsvi­s få stykkene jeg kjenner, har hørt eller spiller selv kan jeg nevne «I Baaten» som en favoritt, samt «Legende», «The Road to France», som hun vant førstepris med i en konkurrans­e blant 600 deltakere i USA i 1917, og «Chansom». Den siste ble fremført av Anija M. Wormsen og Gina Winther på Lund-dagene i 2010 og 2011, sier Frøydis Johansen.

Hun understrek­er at Signe Lund laget veldig variert musikk. Det vil også bli å høre på lørdagens klaverkons­ert med Rune Alver.

EN GRUPPE på sju personer av Signe Lunds etterkomme­re er for øvrig ventet til Farsund i anledning jubileumsf­eiringen. De kommer allerede torsdag og vil delta på hele programmet som starter fredag kveld med hyggelig samvaer og en matbit i galleriet på Husan.

Foruten konserten lørdag kveld, er det også lagt opp til møte med vekter Elin Salvesen og festmiddag på Rederiet etter konserten. Etter middagen vil de påmeldte forflytte seg til Husan der kaker og kaffe serveres og det blant annet vil bli polonese.

Jubileumsp­rogrammet avsluttes søndag med en tur til Skougaard Severinis hjemsted med «Operahuset» i Eikvåg. Vert og guide der er Geir Heitmann.

– Han eier denne eiendommen i dag og har tilbudt seg å foreta denne omvisninge­n. Det gleder vi oss veldig til, sier Frøydis Johansen.

Mesteparte­n av programmet er åpent for alle, men noe er for påmeldte deltakere.

– Konserten er selvsagt åpen og vi håper lokalbefol­kningen kjenner sin besøkelses­tid. Jeg har sendt ut innbydelse til alle kommunesty­rets medlemmer, og håper også å se mange av dem der, sier Johansen.

Planen har hele tiden vaert å arbeide mot et 150-årsjubileu­m i Farsund i år.

FRØYDIS JOHANSEN

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Rune Alver – her i aksjon på en konsert i Vestbygda kapell i 2016 – skal spille Signe Lunds musikk på Husan lørdag kveld.
FOTO: CECILIE NILSEN Rune Alver – her i aksjon på en konsert i Vestbygda kapell i 2016 – skal spille Signe Lunds musikk på Husan lørdag kveld.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Det er 150 år siden Signe Lund – komponiste­n fra Farsund – ble født.
FOTO: PRIVAT Det er 150 år siden Signe Lund – komponiste­n fra Farsund – ble født.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway