Lister

Ansatte forgjenger

Åse Gjelsten Versland innrømmer at det blir litt som å «hoppe etter Wirkola» etter at hun har overtatt som prosjektle­der i Handelshus­et Kvinesdal.

- Av Torrey Enoksen

Åse Gjelsten Versland var styreleder da Per Tore Bjerga ble ansatt. Nå tar hun over selv.

– Absolutt! Du kan si det, for Per Tore Bjerge er en vanvittig kul person. Folk i Kvinesdal er glad i han og Handelshus­et syntes det var veldig synd da Per Tore ville gi seg. Samtidig tenker jeg og han ganske likt, vi har nemlig jobbet sammen før. Jeg var styreleder da Per Tore ble ansatt, og da syntes jeg at det var et scoop å få ham inn. Jeg mener dette skal gå bra, ikke minst det å bygge videre på arbeidet han har lagt ned, sier Gjelsten Versland.

HVIS DU HØRER en trillende latter og en litt ubestemmel­ig østlandsdi­alekt, også kalt «militaer-norsk», da vet du at Åse Gjelsten Versland er i naerheten.

Født på Finsnes i Troms, oppvokst på militaerle­irer rundt om i landet, deriblant Evje i Setesdalen, har hun de siste 30 årene bodd og jobbet i Kvinesdal.

– Jeg har en historie som langrennsl­øper og mitt første møte med Kvinesdal var da jeg gikk et skirenn på Knaben i åtte-ti års-alderen. Jeg bodde da på Evje og gikk for Otra. Det rennet gikk på sanden, og jeg ser fortsatt for meg løypa vi gikk den gangen. Det er ikke mange i Kvinesdal som vet at jeg har vaert med i Hovedlands­renn og NM. Det ene året gikk jeg mix-stafett i Holmenkoll­en for Molde IL med Arild Monsen som nå er landslagss­jef for langrennsl­øperne, sier Gjelsten Versland.

For kort tid siden tok hun over som prosjektle­der i Handelshus­et Kvinesdal. Der skal hun vaere bindeledde­t mellom de 60 medlemsbed­riftene og opp mot kommunen. Hovedoppga­ven blir å snakke bedriftene­s sak, samtidig med å dra i gang aktivitete­r som kan trekke mange handlende til å legge igjen penger i Kvinesdal.

– Jeg var ikke med da Handelshus­et ble stiftet, men det var Andy Syvertsen. Andy er hjertet i Handelshus­et. Han er overalt, og en viktig person i organisasj­onen. Folk med engasjemen­t, det er kjempemoro! Der finner du engasjemen­t i bøtter og spann, sier den nye prosjektle­deren.

ORGANISASJ­ONEN Gjelsten Versland nå skal lede, er mer enn en handels- og markedsfør­ingsorgan for handelsnae­ringen i Kvinesdal. Tidlig på 2000-tallet begynte mange i Kvinesdal å frykte konsekvens­ene av at E39 som da gikk gjennom hele bygda fra Feda via Øyesletta, like utenfor Liknes og opp til Utsikten og videre til Handeland i Lyngdal. For å forhindre at kroken ble satt på døren, gikk kvindølene sammen.

– Du kan si at Handelshus­et Kvinesdal i sin tid ble en konsekvens av at E39 ikke lenger skulle kjøre gjennom Kvinesdal. Da det ble bestemt at E39 skulle flyttes over på hengebroen over Fedafjorde­n, da begynte folk her i Kvinesdal å jobbe sammen. Det var en genistrek! Handelshus­et har blitt en suksess. Det gjelder ikke bare handelsnae­ringen, men også andre bedrifter og ikke minst kommunen, sier hun.

– Mange trodde da ny E39 mellom Feda og Handeland kom i 2006, at Kvinesdal ville gå i «dass»?

– Ja, det var det mange som trodde! Kommunen fikk utarbeidet en rapport som viste at det ville gå tapt så og så med mange arbeidspla­sser. Det vi konkret gjorde var at vi begynte å tenke sammen «Hva gjør vi nå?». Resultatet ble at folk begynte å samarbeide på tvers på en helt annen måte enn en hadde gjort tidligere. Det var suksessen!

– Da kan du si at omlegginge­n av E39 ble den direkte årsaken til «driven» som en finner blant kvindølene?

– Ja, det kan du si! På Utsikten hotell sa vi at det var fantastisk at veien forsvant, for da kunne vi selge stillhet. Det at veien forsvant kan en se på to måter. Enten har en bare negative tanker, eller en kan tenke positivt. Vår tankegang har alltid vaert positiv. Alternativ­et er for kjipt. Det er utfordrend­e å hanke folk inn, men vi liker jo utfordring­er. Fra påske neste år når E39-trafikken skal kjøre gamleveien i halvannet års tid får vi en gyllen mulighet. Hvordan utnytter vi det? Da får vi også kjenne litt på igjen hvordan vi hadde det her i Kvinesdal før Europaveie­n ble lagt om, sier hun.

GJENNOM HELE sitt voksne yrkesliv har Gjelsten Versland vaert opptatt av service, skape aktivitete­r og få folk til dra lasset sammen for få kundene til å trives. På midten 1980-tallet jobbet hun noen år ved et hotell på Hovden i Setesdal. I 1987 fikk hun tilbud om å vaere med og forsøke å få flere til å besøke Sirdal Høyfjellsh­otell på Fidjeland i Sirdal, her var hun med og drev hotellet sammen med et team på tre andre.

Det var også her hun traff mannen sin.

– Alpinanleg­get på Fidjeland skulle åpne for sesongen, og jeg og noen av de andre ansatte skulle teste bakken. Tilfeldigv­is var han som senere skulle bli min ektemann og hans bror i bakken for å stå på ski samtidig. Det er over 30 år siden nå. Verden er liten. Slik kom jeg til Kvinesdal, humrer hun.

MANGE FORBINDER Gjelsten Versland nettopp med hotelldrif­t, ikke minst jobben hun utførte ved Utsikten Hotell mellom 2008 og 2016. Hovedarbei­dsområdet var marked, salg og kurs og konferanse­r. – Du kan vel si at jeg var som poteten, der en var med på alt. Det å jobbe på hotell er spennende, gjestene forventer et produkt. Når man i tillegg er med i ledergrupp­en, går du ikke hjem klokken 16, men står på til du har levert varen. Det å jobbe på et hotell er ikke en normal jobb, det blir en livsstil. Nå er det to år siden jeg sluttet på Utsikten, men fortsatt banker hjertet mitt for hotellet, sier hun.

– Men nå banker hjertet mitt for å sette Kvinesdal enda mer på kartet, avslutter hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway