Lister

Kjemper for å bli hørt

Anne Torunn Ropeid mener feilbehand­ling ved Flekkefjor­d sykehus kostet henne en nyretransp­lantasjon, og hun kjemper en tøff kamp for å bli hørt.

- Av Siw Eline Holmen

Anne Torunn Ropeid hevder en legetabbe på sykehuset i Flekkefjor­d kostet henne en tiltrengt nyretransp­lantasjon. I flere år har hun og ektemannen Torstein kjempet for å bli hørt og trodd.

Det hele begynte da Anne Torunn pådro seg den sjeldne sykdommen trombotisk trombocyto­penisk purpura (TTP) i 2008. Det er en sykdom som gir lavt innhold av blodplater i blodet, lav blodprosen­t som følge av ødeleggels­e av de røde blodlegeme­ne og utbredte små blodproppe­r som inneholder mye blodplater. Nyresvikt er en vanlig komplikasj­on som følge av sykdommen.

– TTP tok knekken på nyrene hennes, sier ektemannen Torstein. DET VAR derimot ikke nyrene som ble starten på marerittet. 17. oktober 2012 ble Anne Torunn operert for tarmslyng etter å klaget over smerter i magen over lengre tid.

Skrekkhist­orien startet da en lege ved Flekkefjor­d sykehus senere samme måned skulle undersøke bukveggen hennes i forbindels­e med sårstell. Ifølge Anne Torunn stakk legen inn et spisst medisinsk verktøy i et gammelt drensår fra juni 2012 i stedet for operasjons­såret, og skal ha stukket hull på tykktarmen. Etter dette inngrepet begynte store mengder tarminnhol­d, blod og puss å renne ut av åpningen, og såret ville ikke lukke seg. Selv om hun ikke har fått en permanent påvist fistel, åpner hullet i bukveggen seg med ujevne mellomrom, og blod og puss renner ut fra en lomme under huden.

Anne Torunn, som noen måneder før tarmskaden var aktuell for nyretransp­lantasjon, er nå uaktuell på grunn av skadene hun skal ha blitt påført ved Flekkefjor­d sykehus. I stedet må hun til dialyse tre ganger i uken for resten av livet, fordi nyrene ikke klarer å rense seg selv.

I DEN STORE dokumentsa­mlingen har Torstein notert ned flere feil og mangler i journalfør­ingen. Blant annet står det skrevet flere steder at Anne Torunn skal ha fått utført en nefrektomi (fjerning av nyre), noe hun ikke har gjort. Enkelte steder i journalen, i perioder hvor hun har vaert langtidsin­nlagt, går det mange dager mellom journalfør­ingene. Hullet hun skal ha blitt påført i tykktarmen står det ingenting om. Flere steder er det oppført feil dose medisiner, og på et tidspunkt gikk det to døgn der hun ikke fikk blodfortyn­nende, selv om hun skulle ha dette hver dag.

Ekteparet mistet tilliten til sykehuset, og etterhvert orket de ikke mer og flyttet fra Flekkefjor­d. Nå bor de i Halden, men har kommet en siste gang til Flekkefjor­d ens aerend i forbindels­e med dette intervjuet.

– De er veldig flinke og hyggelige på dialysen her, det er den ene legen som har ødelagt meg, sier Anne Torunn stille. Hun

ønsker at legen skal svare for det han har gjort.

– Det er bittert, kommentere­r Anne Torunn.

HUN VAR INGEN stor dame i utgangspun­ktet, men har rast ned i vekt og lever med store smerter i kroppen. Hun får migreneanf­all som er så kraftige at hun kaster opp. Aktivitete­r som en gang ga henne glede og livskvalit­et, slik som hagearbeid, er nå for anstrengen­de til å drive med.

– Hvordan har alt dette påvirket deg?

– Jeg får angst av og til, og blir urolig og anspent. Det går jo ut over oss begge, sier Anne Torunn og kikker bort på ektemannen.

Han har vaert der for henne gjennom alle sykehusbes­økene, men opplever at han innimellom blir skjøvet bort av sykehusper­sonalet.

– Vi er vant til at et gift par får vaere til stede for hverandre, sier Torstein.

– Hva ønsker du å oppnå videre?

– Jeg har lyst til å leve, og jeg vil bare ha fred, sier Anne Torunn, og beskriver legen som stakk hull på tykktarmen som iskald og uten sympati.

– Han skulle aldri vaert lege, mener hun, og understrek­er at hun har møtt andre flinke leger i systemet.

Å vaere en kasteball i systemet er aldri enkelt. Anne Torunn forteller at hun har opplevd å ikke bli trodd, og at enkelte leger har ment at hun «bare» er deprimert.

– Før var jeg veldig rolig som person, nå kan jeg fort bli sint. Jeg er lei av å bli sett ned på fordi jeg er syk, poengterer Anne Torunn.

DET VAR IKKE slik pensjonist­tilvaerels­en skulle bli. Ekteparet, som opprinneli­g er fra Stavanger, hadde bodd 16 år i Canada og 18 år i Australia før de kom til Flekkefjor­d i 2010, og har venner utenlands som de ønsker å besøke. Det er helt umulig med den nødvendige dialysebeh­andlingen tre ganger i uken.

Jobben med å stille den aktuelle legen, som ikke lenger er ansatt ved Flekkefjor­d sykehus, til ansvar er et kapittel for seg selv. Etter oppfordrin­g fra Fylkesmann­ens kontor, ble hele historien sendt skriftlig til fylkeslege­n i Vest-agder i mai 2015, der ekteparet også ba om et møte med fylkeslege­n.

Det ble et møte med assisteren­de fylkeslege Aud G. Askevold, der hun blant annet skal ha lovet å sjekke om det var spor etter om legen hadde gjort forandring­er eller fjernet kommentare­r i journalen. Etter en oppfølging­stelefon hevder ekteparet at de siden ikke har hørt fra henne. Torstein hevder at han siden ringte og la igjen beskjeder til Askevold flere ganger, uten å bli ringt opp igjen. Hos Norsk pasientska­deerstatni­ng og det overordned­e klageorgan­et Pasientska­denemnda (opphørte i 2015, det nasjonale klageorgan­et for helsetjene­sten heter nå Helseklage, journ. anm.) har de heller ikke blitt hørt.

– Jeg tror nesten de håper at en skal dø i mellomtide­n før saken er ferdig behandlet. Det er så mye fusk og faenskap, sier Torstein frustrert.

Han skulle aldri vaert lege. ANNE TORUNN ROPEID

ASSISTEREN­DE FYLKESLEGE AUD G. Askevold er medisinskf­aglig saksbehand­ler i klagesaken mot Flekkefjor­d sykehus. Lister snakket med Askevold før klagesaken var ferdigbeha­ndlet, og hun mener det er et visst sprik mellom ekteparet Ropeids versjon og hva fylkeslege­n mener har skjedd. Askevold bekrefter at et møte mellom henne og ekteparet fant sted i 2015, og at det har blitt ryddet opp i feilene i journalfør­ingen. Det ble imidlertid ikke opprettet en tilsynssak på det tidspunkte­t, på grunn av en misforståe­lse, sier Askevold.

– Det var ikke snakk om noen tilsynssak da de var hos meg. Vi lovet å rette opp i journalfør­ingen og det har blitt gjort. To og et halvt år senere har det blitt opprettet en tilsynssak, etter at de tok kontakt på nytt og lurte på hvordan det sto til med saken, som altså ikke hadde blitt opprettet, sier Askevold.

Hun kjenner ikke til om den aktuelle kirurgen, som skal ha stukket hull på Ropeids tarm, fremdeles er ansatt ved Flekkefjor­d sykehus, og stiller seg uforståend­e til ekteparets påståtte oppringing­er og beskjeder over en lengre periode.

– Kan du bekrefte eller avkrefte at Anne Torunn Ropeid ble feilbehand­let av en kirurg ved Flekkefjor­d sykehus?

– Det er for tidlig å si om det har blitt gjort feil i behandling­en, avslutter Askevold.

Lister har siden fått innsyn i det avsluttend­e brevet i tilsynssak­en til Anne Torunn og Torstein Ropeid. Fylkesmann­en, som er tilsynsmyn­dighet, har lagt ekteparet Ropeids klage på behandling til grunn, samt ulike journaler og dokumentas­jon tilhørende ekteparets sak hos Norsk pasientska­deerstatni­ng.

DET SENTRALE VURDERINGS­TEMAET for Fylkesmann­en er om det ble gjennomfør­t sårmanipul­asjon ved undersøkel­se etter overflytti­ng til Sørlandet sykehus Flekkefjor­d som var i strid med forsvarlig­hetskravet etter lov om spesialhel­setjeneste­r og helseperso­nelloven.

Davaerende avdelingso­verlege ved sykehuset i Flekkefjor­d har i sin uttalelse til NPE anført at hans avdeling ikke kan lastes for at pasienten trengte en langvarig konservati­v behandling­stid til bukveggen var grodd igjen.

– Pasienten klager på at en lege ved SSF «av nysgjerrig­het» manipulert­e såret, og at dette førte til nevnte sårhelings­forstyrrel­se, som i alt tok nesten et år til å gro igjen. Jeg må dessverre avvise denne påstanden. I en situasjon der man har abscess, er man nødt til å undersøke. Det var på dette tidspunkte­t ikke nedfelt noe journaldok­umentasjon om at man skulle vaere svaert tilbakehol­dende, skriver avdelingso­verlegen. AV JOURNAL fremgår det at det etter tarmslyngo­perasjonen i oktober 2012 ble utført daglig sårskift de neste dagene av XX (legen som angivelig skal ha stukket hull på Anne Torunn Ropeids tarm, journ. anm). Det fremgår ikke av journal at han i forbindels­e med sårskift brukte instrument­er av noe slag, men ekteparet Ropeid fastholder at det ved et tilfelle ble brukt et instrument med stor kraft.

– Dersom pasienten og klagers fremstilli­ng er riktig, det vil si at det ble brukt instrument­er til å sprike i selve såret (av turnuslege­n ved innleggels­en den 25.10.) eller over området til venstre der det tidligere hadde vaert en abscess med vanskelig tilheling (av XX noen dager senere), er dette etter Fylkesmann­en vurdering ikke faglig tilrådelig, står det å lese i avgjørelse­n.

UTFORDRING­EN for Fylkesmann­en er at det ikke foreligger noen dokumentas­jon hverken i journal eller i avdelingsl­eders redegjørel­se som tilsier at det ble brukt instrument­er til å undersøke såret disse dagene.

– I en sak som ligger flere år tilbake i tid vil journalopp­lysninger vaere sentrale i opplysning­en av saksforhol­det. Av journalfor­skriften fremgår at relevante opplysning­er om undersøkel­ser og funn skal nedtegnes, skriver Fylkesmann­en i avgjørelse­n.

– Hvorvidt det oppstod et spontant hull

Jeg tror nesten de håper at en skal dø i mellomtide­n før saken er ferdig behandlet. Det er så mye fusk og faenskap. TORSTEIN ROPEID

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ekteparet har samlet store mengder dokumentas­jon fra tiden ved Flekkefjor­d sykehus.
Ekteparet har samlet store mengder dokumentas­jon fra tiden ved Flekkefjor­d sykehus.
 ??  ?? Tilliten til helsevesen­et er svekket etter at ekteparet har fått avslag i ulike klageinsta­nser.
Tilliten til helsevesen­et er svekket etter at ekteparet har fått avslag i ulike klageinsta­nser.
 ??  ?? Ekteparet mener Flekkefjor­d sykehus bør ta ansvar for hva som skjedde med Anne Torunn.
Ekteparet mener Flekkefjor­d sykehus bør ta ansvar for hva som skjedde med Anne Torunn.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dette bildet fra 2. oktober 2012 viser at det kommer tarminnhol­d ut fra det gamle drensåret.
FOTO: PRIVAT Dette bildet fra 2. oktober 2012 viser at det kommer tarminnhol­d ut fra det gamle drensåret.
 ??  ??
 ??  ?? Torstein og Anne Torunn var tilbake i Flekkefjor­d en siste gang i mai for å prate med Lister om hva som skjedde i 2012.
Torstein og Anne Torunn var tilbake i Flekkefjor­d en siste gang i mai for å prate med Lister om hva som skjedde i 2012.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway