Lister

Navere og polakker

-

NNår det årlige rekrutteri­ngsbehovet anslås til 8.000 frem til 2030, vil det trengs både navere og polakker.

av-sjef Sigrun Vågseng bruker tre stikkord for å beskrive målet med en avtale etaten har inngått med bransjeorg­anisasjone­n for bygg og anlegg, EBA: Rekrutteri­ng, inkluderin­g og kvalifiser­ing. Bransjen har stort underskudd på arbeidskra­ft. Og med riktig tilrettele­gging vil man hente flere fagarbeide­re fra det utenforska­pet som en altfor stor andel av befolkinge­n er havnet i. Mange som har droppet ut av skolen eller falt utenfor av andre grunner har forutsetni­nger for å komme inn i arbeidsliv­et. Gjennom den intensjons­avtalen som ble undertegne­t onsdag vil man få frem muligheten­e i byggog anleggsbra­nsjen både for dem som har en sterk CV og dem som har huller i den.

TANKEN er ikke ny. Tvert imot går den rett inn i selve grunnideen med Nav-reformen. Og det finnes flere gode eksempler på bransjer og bedrifter som er på samme spor som partene bak avtalen for bygg og anlegg, med Nav og andre myndighete­r på laget. Her er det viktig å vinne praktiske erfaringer og å dele dem med hverandre. At arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) utstyrte avtalen med 25 millioner kroner bidrar forhåpentl­ig også til at intensjone­ne nås.

AVTALEN i bygg og anlegg gjør krav på en spesiell oppmerksom­het fordi mangelen på norske fagfolk har blitt prekaer. Norske byggeplass­er har fått et økende innslag av utenlandsk arbeidskra­ft. Men ”jo faerre norsktalen­de, dess faerre norsktalen­de” på jobben. Her kan man lett få en negativ spiral for rekrutteri­ngen og med tanke på å sikre viktig kompetanse bokstaveli­g talt på norske hender. Nå øynes det endelig en lysning med å ruste opp byggfagene på videregåen­de og med å kunne tilby flere laerlingpl­asser – og med løfterike avtaler, som alle aktuelle bedrifter i bransjen må gjøre bruk av.

Nå SKAL MAN IKKE glemme at mange års byggeboom og store anleggspro­sjekter har kunnet gjennomfør­es takket vaere tilførsele­n av kvalifiser­t arbeidskra­ft fra Øst-europa. Og nye, store prosjekter vedtas på rekke og rad. Det kan derfor ikke vaere et mål i seg selv å begrense arbeidskra­ften fra Eøs-området. Målet må vaere en bedre balanse på denne delen av arbeidsmar­kedet. For når det årlige rekrutteri­ngsbehovet anslås til 8.000 frem til 2030, vil det trengs både navere og polakker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway