Lister

– Svaert vanskelig

12-åringer om nedlegging­en av Lyng Mottak

- Av Torrey Enoksen

12 år gamle Komar Shirpur og Avo Hemn kjemper mot tårene. I løpet av 3 1/2 årene de har bodd i Norge har de flyttet henholdsvi­s ni og sju ganger.

– Jeg var redd for å begynne på skolen da jeg kom til Lyngdal for et halvt år siden, fordi jeg ikke kjente noen. Nå som mottaket kan bli lagt, frykter jeg at vi må flytte til et nytt sted. Dette er svaert vanskelig for oss. Jeg er skremt, sier Shirpur.

–Vi har enda ikke fått oppholdsti­llatelse, det håper jeg og min familie at vi får snart, sier Hemn.

Samlet på tvers

I salen på Heimtun sitter 50 - 60 personer og lytter til historiene til de to tolvåringe­ne. Flere kjemper med å holde tilbake tårene når de hører hvordan barna oppfatter det å måtte bryte opp og flytte til et nytt sted fordi tilbudene de har fått ved mottak rundt om i landet er blitt lagt.

Til stede i salen satt blant annet ordfører Jan Kristensen i tillegg til en rekke personer fra skoler, barnehager, kirkesamfu­nnene og ulike frivillige organisasj­onen. Spørsmålet er hva de kan gjøre for å hjelpe de rundt 160 som er tilknyttet mottaket.

Legges ned

Etter 26 års drift skal mottaket i Lyngdal på nyåret legges ned. Bakgrunnen for dette er at antall asylsøkere til Norge er på sitt laveste nivå siden 1995.

I 2017 ble det registrert 3.576 asylsøkere. Tallene for innevaeren­de år viser at rundt 3.000 mennesker har søkt om beskyttels­e her til lands.

Ifølge UDI er det i 2019 ventet at det kan komme mellom 2.000 og 7.000 asylsøkere til Norge.

Dette får også utslag i antall mottak. Ved utgangen av 2016 var det over 150 mottak rundt om i landet hvor 13.400 bodde. For snart ett år siden var tallet nede i 50. På nyåret skal tallet ytterliger­e ned.

Snakket ut

Nedleggels­ene får følger for barn og foreldrene deres som etter flere år ikke har mottatt oppholdsti­llatelse. Usikkerhet­en, det at de voksne ikke kan begynne et normalt liv med utdannelse, etablering av et hjem og jobb, men i stedet flytter fra sted til sted, skaper frustrasjo­n.

Et av resultaten­e av møtet er at flere av de som var til stede på møtet skrev under på et opprop som skal sendes Lyngdal kommune og UDI.

–I kveld har vi fått snakket ut. Men det er over 160 personer som for tiden bor i Lyngdal. Jeg skulle ønsket at flere av disse hadde vaert til stede her i kveld for å fortelle hvordan de opplever situasjone­n, sier initiativt­aker Kaveh Farshadfar.

Ventet ti år

Ei som vet hvordan det er å vente på svar på om hun får oppholdsti­llatelse er 26 år gamle Luchea Zeray. Den eritreiske kvinnen har bodd snart ti år i Lyngdal. Frustrasjo­nen over at hun ikke kan ha et normalt liv med jobb og fast bopel sliter henne.

– Lyngdalsfo­lk er fantastisk­e, og jeg føler at det er mitt hjem. Men når jeg enda ikke har fått svar på søknaden min, sliter det meg ut. Det sosiale livet mitt består av å jobbe frivillig, blant annet ved kirkesente­ret. Det å kun stirre i veggen og ikke ha noe å gå til sliter på en. Jeg håper på et positivt svar på nyåret, for i likhet med de andre som er i salen, har jeg ikke lyst til å måtte flytte på nytt, forteller hun mens hun sliter med å holde tårene tilbake.

Nå som mottaket kan bli lagt ned, frykter jeg at vi må flytte til et nytt sted. KOMAR SHIRPUR

 ??  ?? I løpet av de 3 1/2 årene 12 år gamle Komar Shirpur og Avo Hemn har bodd i Norge, har de flyttet henholdsvi­s ni og sju ganger. Etter som de ikke vet om de får bli på et sted, sliter de med å få venner og skape en fremtid i Lyngdal.
I løpet av de 3 1/2 årene 12 år gamle Komar Shirpur og Avo Hemn har bodd i Norge, har de flyttet henholdsvi­s ni og sju ganger. Etter som de ikke vet om de får bli på et sted, sliter de med å få venner og skape en fremtid i Lyngdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway