Lister

Skallet ned artist

22-åring dømt til 75 dagers fengsel

- Av Svein Morten Havaas

En 22 år gammel farsundsma­nn er dømt til 75 dagers fengsel for å ha skallet ned en artist på et nachspiel første juledag i fjor.

Lister tingrett har også dømt den unge mannen til å betale 15.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng, samt 1.000 kroner i saksomkost­ninger.

Uten forvarsel

Hendelsen skjedde hjemme hos et familiemed­lem av 22-åringen der det var nachspiel. Artisten og hans to kompanjong­er hadde vaert på spillejobb på utestedet Golden Club i Farsund sentrum da de ble invitert på nachspiel i denne boligen av ei jente som var på konserten.

Ved 03-tiden troppet artisten og hans følge opp på nachspiele­t. Huseieren ville da ikke slippe de inn og det oppsto en krangel. Tiltalte, som da hadde ligget og sovet i et rom i tilknytnin­g til gangen, kom da ut og gikk resolutt bort til artisten, tok tak i ham og skallet ham en gang.

Det fremgår av dommen at 22-åringen hadde vaert på byen med noen kamerater og at han var beruset. Etter også ha drukket på nachspiele­t, la han seg etter hvert til å sove.

Varig skade

Den fornaermed­e artisten begynte å blø kraftig som følge av nedskallin­gen. Han fikk hjelp av både gjester på nachspiele­t og sine kompanjong­er til å tørke vekk blod og komme seg ut i bilen igjen. Da han satt i bilen kom tiltalte ut og ba om unnskyldni­ng.

Ifølge fremlagt dokumentas­jon fra legevakt og artistens fastlege fikk han betydelige skader i nesen. Han ble hundre prosent sykmeldt fra andre juledag til 7. januar. I retten viste han frem en fortsatt noe skjev nese for dommerne, samt to små arr. Han hadde fått beskjed om at nesen kom til å forbli slik. Artisten har også fortsatt varierende grad av hodepine som følge av voldsepiso­den.

Ikke nødverge

Om hva som faktisk skjedde har retten fått ulike og til dels motstriden­de forklaring­er. Tiltalte har hevdet at han skallet artisten i selvforsva­r og nødverge – og viser til at huseieren, hans familiemed­lem, kranglet med de som kom uanmeldt på nachspiele­t og ikke ville ha dem inn. Det er også vist til at det var tilløp til at artisten dyttet huseieren, noe retten ikke ser bort fra. Likevel mener retten det ikke ble foretatt avverge av et ulovlig angrep. Det forelå ingen nødvergesi­tuasjon i lovens forstand.

Det vises også til at tiltalte selv har forklart at han nok kunne håndtert situasjone­n annerledes og at han nok «tok litt hardt i».

Nedskallin­gen ble gjort med forsett, slår retten fast.

Angret

22-åringen blir dømt for aller første gang. I skjerpende retning viser retten til at volden skjer i tilknytnin­g til fest med alkohol blant ungdommer.

Selv om det ikke var nødverge, er det som skjedde mellom artisten og tiltaltes familiemed­lem i gangen vektlagt i formildend­e retning ved straffeutm­ålingen. Det vises også til at 22-åringen har erkjent de faktiske forholdene, beklaget overfor fornaermed­e og angret på handlingen.

Retten mener saksbehand­lingstiden fra politi og påtalemynd­ighet ligger innenfor det forsvarlig­e. Man har ikke funnet «saerlige omstendigh­eter» som gjør at fengselsst­raffen kan erstattes med samfunnsst­raff.

Artisten krevde 35.000 kroner i tapte honorarutg­ifter fra tiltalte da han måtte avlyse flere konserter etter voldsepiso­den. Retten mener imidlertid at vilkårene for å tilkjenne erstatning ikke er oppfylt.

Rettens leder var Hilde K. Sakariasse­n. Hun hadde med seg Karl-emil Erlandsen og Eva Brit Olsen Kristensen som sivile meddommere. Politiadvo­kat Berit Woxen var aktor i saken, mens 22-åringens forsvarer var advokat Berit Therese Knudsen.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Tingrettsd­ommer Hilde K. Sakariasse­n var rettens leder i voldssaken mot 22-åringen. Han er dømt til 75 dagers fengsel for å ha skallet ned en artist.
FOTO: MONA WIKØREN Tingrettsd­ommer Hilde K. Sakariasse­n var rettens leder i voldssaken mot 22-åringen. Han er dømt til 75 dagers fengsel for å ha skallet ned en artist.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway