Lister

Må kutte i Kvinesdal

Til sammen 20 millioner kroner mot 2020

- Av Torrey Enoksen

Inntektspr­ognosene for Kvinesdal kommune de neste årene viser nedgang. Frem mot 2020 må budsjetten­e kuttes med til sammen 20 millioner kroner.

– Tidlig i 2019 bør administra­tiv og politisk ledelse sette seg sammen for å finne løsninger på de økonomiske utfordring­er i 2019 (13-14 millioner kroner) og totalt 20 millioner kroner i 20202022 (dette er inkludert kuttene i 2019). Inntektspr­ognosene viser nedgang i årene fremover. Vi må finne løsninger som gjør at driftsutgi­ftene kommer ned på samme nivå som de fremtidige inntektene, skriver rådmann Jens Arild Johannesse­n i sin oppsummeri­ng om ståa i Kvinesdal.

Mest til helse

Onsdag presentert­e rådmannen sitt første budsjett for politikern­e og administra­sjonen. Signalet fra rådmannen er klinkende klar;

Ifølge beregninge­ne rådmannen og hans stab har foretatt, vil Kvinesdal kommune i 2019 ha driftsutgi­fter på 438 millioner kroner. I innevaeren­de år er utgiftene på 433 millioner kroner.

Inntektene kommunen kan forvente i 2019 er på til sammen 464 millioner kroner. Av dette er 202,9 millioner overføring­er fra staten, mens inntektene på skatt og formue er på 143 millioner kroner. Inntektene fra eiendomssk­atten er forventet å gå noe ned neste år, til vel 60,6 millioner kroner.

Inntektene skal deretter fordeles til drift av de ulike sektoren. Størst del av budsjettka­ken er det helse- og sosialsekt­oren som får, med en andel på 39 prosent. Der etter følger grunnskole (23 prosent) og barnehages­ektorene (12 prosent). administra­sjonen, kultur og sosial er de påfølgende største utgiftspos­tene.

Spises opp

Det som er utfordring­en er at selv om kommunen får økte inntekter på skatt og rammetilsk­udd på 11,7 millioner kroner i 2019, blir inntektene spist opp av pris og lønnsvekst­en.

Videre vil inntektene fra eiendomssk­att på vannkraft bli redusert med over tre millioner kroner. Dette kan kompensere­s noe gjennom salg av konsesjons­kraft, men ikke nok til at tapet tjenes inn. Videre er det satt av to millioner kroner på disposisjo­nsfond til etablering av Knertenlan­det i Lyngdal, som er et regionalt prosjekt.

Integrerin­gstilskudd­et halverer seg i forhold til 2019 nivå. Inntektene faller fortere en utgiftene.

Økning i renteutgif­tene og renteinnte­ktene totalt sett bli sett på som en utgift.

Kommunen hadde i 2017 en gjeld per innbygger på 72.290 kroner, 1183 kroner høyere enn landsgjenn­omsnittet. I 2019 er det ventet at rente og avdragsutg­iftene vil beløpe seg til 32 millioner kroner.

Må gjøre grep

Konsekvens­ene av dette betyr at det blir ingen kompensasj­on for prisvekst, bortsett fra i teknisketj­enester, blant annet på strøm.

Rammene til enhetene må reduseres frem mot 2022. For å få budsjettet i balanse må hele utbyttet fra Agder Energi brukes i perioden 2019-2022. Selv da vil kommunen ikke klare å overholde alle handlingsr­eglene kommunen har besluttet.

Videre vil disposisjo­nsfondet ikke bli saldert. Rådmannen foreslår at det må gjøres strukturel­le grep i begynnelse­n av neste år for å få driften i balanse.

Videre foreslår rådmannen at arbeidet med effektivis­eringstilt­ak skal videreføre­s,

Flere eldre

Et av de positive faktorene i prognosene som er presentert, er at innbyggert­allet i år vil passere 6.000 mennesker. Ved utgangen av året er det ventet at Kvinesdal kommune vil ha 6.024 innbyggere.

I likhet med en rekke andre kommuner i regionen vil veksten de kommende årene vaere størst i gruppen 67 år og eldre. Ved utgangen av 2018 vil det vaere 946 personer i denne aldersgrup­pen. I 2020, når det er ventet at kommunen vil ha 6.155 innbyggere, vil det bo over 1019 eldre personer innen Kvinesdals grenser. Dette gir økte utfordring­er i form av tjenesteti­lbud til denne gruppen.

 ?? FOTO: CAMILLA KLUNGLAND OUSDAL ?? Rådmann Jens Arild Johannesse­n mener Kvinesdal kommune må de neste årene stramme inn på pengebruke­n.
FOTO: CAMILLA KLUNGLAND OUSDAL Rådmann Jens Arild Johannesse­n mener Kvinesdal kommune må de neste årene stramme inn på pengebruke­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway