Lister

Vil hindre gjengroing

Fjernet flere hundre planter og traer

- Av Lars Erik Larsen

Som et ledd i å hindre gjengroing på Einarsnese­t og området rundt, ble det onsdag og torsdag fjernet flere hundre planter og traer.

Ryddingen skjedde i regi av Statens naturoppsy­n.

– Det er enighet og ønske om at Huseby/ Einarsnese­t skal vaere åpent landskap. Men gjengroing er den største utfordring­en – som det vil vaere også i framtida. Flere tiltak har vaert gjort tidligere, men må gjentas. Som et ledd i dette har fire mann fra Statens naturoppsy­n og en praksisele­v fra KVS Lyngdal jobbet to dager med å fjerne oppslag av bartraer; sitkagran og furu, sier Olaf Landsverk i SNO Lyngdal til Lister.

–Vi har gjort et slikt tiltak tidligere også, men da i Stavanger. Gjennom å samles på denne måten får vi i SNO ikke bare bidratt i kampen mot gjengroing, men også møtes og prate om utfordring­ene vi står overfor. Det er veldig nyttig å møtes på denne måten, legger han til.

Flere hundre fjernet

I løpet av halvannen arbeidsdag fikk Landsverk og hans kollegaer Halvard Ranestad Pedersen, Peter Hermansen og Jon Erling Skåtan sammen med Kvs-eleven Marit Haug Røynlid gjort en stor innsats for å hindre gjengroing.

– Det er blitt flere hundre små planter og traer som er fjernet. De er kappet ned eller dratt opp og forhåpentl­igvis kan det gå mange år til neste gang det er nødvendig. Det meste blir bare liggende i terrenget, og vil fort gå tilbake til jordsmonne­t - mens noe vil bli brent eller fjernet, sier Landsverk.

Oppfordrin­g

Arbeidet som ble lagt ned onsdag og torsdag er ikke nok for å kvitte seg med alt. Landsverk håper at flere kan bidra i kampen mot gjengroing.

– Alle som går tur i området oppfordres gjerne til å dra opp små spirer av gran eller furu - det er ikke mulig å ta feil. På den måten er man med og holder landskapet åpent for bartraer.

Det ble ikke gjort noe med gyvelen i denne omgang. Det er det en spesiell grunn til.

– Det er igangsatt et eget prosjekt med tanke på gyvelen - og hvordan den skal skjøttes/ fjernes i framtida, derfor ble det ikke gjort noe med den i denne omgangen, selv om den trusselen er større enn bartraer, sier han.

 ?? FOTO: SNO LYNGDAL ?? Sno-ansatte Halvard Ranestad Pedersen (t.v.), Peter Hermansen og Jon Erling Skåtan i full sving på «ryddedugna­d».
FOTO: SNO LYNGDAL Sno-ansatte Halvard Ranestad Pedersen (t.v.), Peter Hermansen og Jon Erling Skåtan i full sving på «ryddedugna­d».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway