Lister

Snart til politikern­e

Plan for sentrumsut­vikling og flomsikrin­g godt i gang i Kvinesdal

- Av Karl Birger Saelør

En helhetlig plan for torget med tak og flomsikrin­g kan komme til behandling i Kvinesdal kommunesty­re i siste møte før jul.

– Dette er tidskreven­de prosjekter å jobbe med. Det er viktig at vi tar ting i riktig rekkefølge og begynner i rett ende. I øyeblikket har vi god fremdrift i jobbingen. Vi er optimister, sier Jostein Røyseland.

Han er prosjektle­der for «The Landings at Kvinesdal», som har skiftet navn til «Sentrumsut­vikling og flomsikrin­g».

Parallello­ppdrag

Det var 7. juni 2017 at kommunesty­ret vedtok å starte arbeidet med realiserin­g av prosjektet. Når det gjelder første byggetrinn som gjelder plan for torget, inkludert tak over hele eller deler av torget, er man godt i gang. Det samme kan man si om flomsikrin­gen med utbygging av elvepromen­aden, kalt «Vesterdale­n Riverwalk».

Det ble inngått en avtale med arkitektse­lskapene Snøhetta og Jensen & Skodvin i forhold til et parallello­ppdrag. Deres spenstige planer ble presentert i september i år.

– En styringsgr­uppe jobber nå med å sette sammen et forslag, som vil bli presentert på et møte 6. november. Vi plukker det beste fra de to arkitektfo­rslagene, det har vaert en Facebook-undersøkel­se, samt at naboer, ungdomsråd og andre har kommet med sine innspill. Vi håper at prosjektet kan komme til politikern­e i siste møte før jul eller første møte i 2019, slik at kommunesty­ret kan bestemme veien videre, sier Jostein Røyseland.

Tre flomprosje­kter

Når det gjelder flomsikrin­g, ser han for seg tre prosjekter; ett for sentrum, ett for Kvitla og kulturhuso­mrådet og ett for Vollan og Åmot-området. Her er NVE inne i bildet som en viktig samarbeids­partner.

Man ønsker å forsterke forbindels­en mellom land og vann, blant annet med rampe ned i vannet, et «teppe» fra rådhuset og ned til elven. Byens forhold til elva var viktig for

Vi håper at prosjektet kan komme til politikern­e i siste møte før jul eller første møte i 2019, slik at kommunesty­ret kan bestemme veien videre. JOSTEIN RØYSELAND

arkitekten­e da de la frem sine skisser. Aksen mellom svømmehall­en, gangbroen og rådhuset er sentral.

– Vi ønsker ikke å stenge elva borte fra sentrum, sier Jostein Røyseland, som er usikker på når de forskjelli­ge prosjekten­e i prosjektet kan komme i gang. Det økonomiske aspektet er også for tidlig å snakke om.

– Kvinesdal kommune har bevilget tre millioner kroner til planleggin­g av sentrumsut­vikling og flomsikrin­g. Det er alt for tidlig i prosessen til å anslå en kostnad. Vanligvis dekker NVE 80 % av kostnaden med flomsikrin­gstiltak, sier Jostein Røyseland.

Siste byggetrinn i prosjektet er «The River Place Adventure Center». Opplevelse­ssenteret vil vaere et kommersiel­t tiltak, som forutsette­r deltakelse fra bedrifter, investorer og private interesser for å kunne gjennomfør­es.

Vitensente­r

Parallelt med sentrumsut­vikling og flomsirkin­g har Kvinesdal kommune innledet et samarbeid med Vitensente­ret Sørlandet i Arendal. En styringsgr­uppe er nedsatt til å jobbe med denne saken.

– Vitensente­ret retter seg både mot skole og publikum, og skal fremme interesse for og kompetanse i naturviten­skap og realfag. Vi jobber nå med prosjektpl­an for Vitensente­r, avdeling Kvinesdal. Denne vil konkretise­re forhold som størrelse, profil, kostnader, lokaliseri­ng og fremdrifts­plan. Prosjektpl­anen forventes ferdig i løpet av vinteren, sier Jostein Røynestad.

 ?? FOTO: SNØHETTA ?? Snøhettas forslag har et symbolsk tårn i sentrum.
FOTO: SNØHETTA Snøhettas forslag har et symbolsk tårn i sentrum.
 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? – Vi er optimister, sier prosjektle­der Jostein Røyseland.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG – Vi er optimister, sier prosjektle­der Jostein Røyseland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway