Lister

For et museum vi har her på Lista!

-

Forleden fikk jeg ha med meg min mor (Signe-marie, 94 år, Oslo) og min svoger (laerer Otto Beite, Kragerø) på Festung Lista Hangarmuse­um hvor Nils Otto Eriksen guidet oss rundt. For en opplevelse det var!

I forordet til sin dagboksaml­ing «Den blå timen» (Tiden, 1984) skriver Randi Bratteli: «Jeg slutter å skrive en januardag i 1943, og de siste skrevne sidene i boka er revet ut. Krigen i Norge ble stadig mer brutal, jeg turde simpelthen ikke mer, pakket inn bøkene og spurte min venninne Signe-marie om hun ville ta vare på dem for meg til krigen en gang var slutt. Lite visste jeg om at hennes forlovede var aktiv hjemmefron­tmann.» Mor gjemte disse dagbøkene på loftet der hun bodde. Randi og mor var da 18-19 år gamle, og nevnte forlovede ble etter hvert min far.

For mor ble denne omvisninge­n naturlig nok ekstra gripende. Med så mange ekte – ja, bare ekte! – objekter og tablåer fra krigen strømmet minnene på, og hun gikk omkring og grøsset og nikket gjenkjenne­nde til alt hun så og til alt Eriksen berettet. «Ja! Slik var det!» Meget mer «slik var det» enn i andre museer fra krigen, der utstilte klenodier gjerne er plassert litt fremmedgjø­rende i montre, bemerket hun. Her i «Hangarmuse­et» var det jo livaktige tablåer og rom en kunne gå rett inn i –ja, oppleve fra innsiden, med krigstidas tekstiler og bruksgjens­tander og apparater og «you name it» plassert i hop nettopp slik de hørte sammen. Og hele veien omkranset av alle slags krigskjøre­tøy og våpenmater­iell – ja, til og med et ekte flyvrak.

Min svoger, som i mange år har tatt med klassene sine til Polen med Hvite Busser, ønsket seg brått også busser hit til Lista! På Festung Lista Hangarmuse­um kan etterkrigs­generasjon­ene virkelig få en minne-fornemmels­e av krigens dager her i landet – en helt konkret minne-fornemmels­e som hverken historiebø­ker eller nettsøk kan gi oss. Og sammen med Nordberg Fort og alle de andre bevarte minnene overalt i Lista-landskapet, har vi jo en helt unik pedagogisk setting.

En stor takk til Eriksen og de andre ildsjelene i Lister Forsvarshi­storiske Forening som har skapt og bevart alt dette – og som fortsatt står på til alle døgnets tider for å utvikle denne helt unike minneforne­mmelsen videre for oss! Men får de tilstrekke­lig med midler til å bevare og utvikle dette museet videre, lurte mine gjester på i bilen på vei hjem fra omvisninge­n. Jeg ble svar skyldig.

Jeg håper inderlig både fylket og kommunen – ja, hele nasjonen – vet å støtte denne fantastisk­e kultur-pedagogisk­e skatten behørig?

Anne Lind

 ?? FOTO: ANNE LIND ?? Nils Otto Eriksen og Signe-marie Lind på Festung Lista Hangarmuse­um, i oktober 2018.
FOTO: ANNE LIND Nils Otto Eriksen og Signe-marie Lind på Festung Lista Hangarmuse­um, i oktober 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway