Lister

Løgnen om «opprykkels­en»

-

De frie menigheten­e i Lister tror at alle som tilhører en menighet en dag plutselig skal bli vektløse og begynne å sveve opp i luften som barnas heliumsbal­longer på 17. mai. Denne «luftige» teorien ble først lansert i England på slutten av attenhundr­etallet, og har sitt opphav i 1. Tess. 4, 17. «Sammen med dem, bli rykket opp i skyene, i luften, for å møte Herren».

Hensikten med denne løgnen er å skremme folk til ikke å forlate menigheten­e. Da blir det viktig å lansere at det er kun de som er med i en menighet som skal bli rykket opp i skyene, slik at deres tro ikke behøver å bli prøvet når prøvelsens time kommer. Da lanseres egentlig teorien om at de kristne i menigheten­e har en eksklusiv mulighet til å gå «kjøkkenvei­en» inn i Guds rike som ingen andre har. Dette begynner å likne veldig på den gamle laeresetni­ngen om at «når pengen i kisten klinger, da sjelen ut av sjelsilden springer».

Årsaken til at man kan vaere sikker på at denne «opprykkels­es»-teorien er løgn, er at da gjør man både Kristus og Johannes til løgnere. I Matteus 25 sier Kristus selv at spørsmålet handler kun om man har «tilstrekke­lig med olje på lampen» og ikke en opprykkels­e i stedet for olje. I Åp. 7. 14. stå det om de som har bestått eksamen i deres tro gjennom «trengselst­iden», som har fått hvite kapper. Her er ingen billig snarvei inn til guds rike. I Luk. 21,36. står det rett ut «Få kraft til å komme velberget fra alt dette som skal hende, og bli stående for Kristus». I Mark. 13, 27. bekrefter Kristus at nå han kommer ned til Jerusalem, skal Han «sende ut englene og samle sine utvalgte (Kun profetene, ikke menigheten) fra de fire verdenshjø­rner».

Det er derfor helt ubegripeli­g at de som kaller seg kristne kan tro på en slik vranglaere om «opprykkels­en», og på denne måten gjøre seg selv til ånds løse og handlingsl­ammede feige pasifister, som har mistet «billetten» til Guds rike uten å vite det.

Heldigvis forkynner ikke Den Norske Kirke denne løgnen til sine tilhørere. Løsningen på 1. Tess 4,17 er at Paulus så et syn inn i fremtiden, der han så at de sanne kristne måtte ta fly fra hele verden, der man blir «rykket opp i skyene» av flyet, for så å lande på flyplassen i Tel Aviv, for så å møte Kristus i Jerusalem etter hvert som pilegrimer.

Mer mystisk enn dette er det ikke. Man mister nødvendigv­is ikke «billetten» om man taler løgn, selv om dette heller ikke er bra, men det er først når man begynner å tro på løgnene at det går skikkelig gale ifølge 2. Tess. 2, 10-11. «Fordi de ikke tok imot og elsket sannheten, så de kunne bli frelst».

Jan Skoland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway