Lister

Den raskeste hjemmelagd­e viltgryta

-

Urmenneske­t har vaert ute i skogen. Vi følger opp hjemme på kjøkkenet.

Jeg kommer fra en familie med storviltje­gere. Hver høst har jeg sett folk stryke til skogs, med kaffetermo­s og gevaer, før sola har stått opp. Det virker nesten som urmenneske­t våkner i oss når denne årstiden innfinner seg.

DET VAR STOR GLEDE i hjemmet når min far eller noen andre på hans jaktlag hadde skutt en hjort, som var det mest aktuelle jaktbare dyret på Sunnmøre. Da ble det nemlig hjortebiff til middag! Atmosfaere­n vitnet om at et måltid kunne vaere så mye mer enn inntak av energi. Det ble lagt stor flid i tilbehøren­e, og under måltidet fikk høre historien om det ville dyrets siste time. Slik fikk vi stor respekt for kjøttet vi spiste.

Av kjøttet som er tilgjengel­ig her i landet, stiller norsk vilt i en saerklasse. Viltkjøtte­t har en stabilt høy kvalitet, siden det ikke krever så lang modningsti­d. Det er som regel veldig mørt og smaksrikt uansett. Storfekjøt­t, derimot, krever lang modning – samtidig som de norske reglene ikke tillater denne lange modningsti­den.

Viltkjøtt kan altså henge mye kortere og vakuumeres i stykningsd­eler relativt raskt. Lang tilberedni­ngstid på kjøkkenet er heller ikke nødvendig – oftest er kjøttet så mørt at det optimale er kjapp steketid og lang hviletid. Lav temperatur over tid ville skapt et enda mørere resultat, og kjøttet ville blitt grynete i konsistens­en og leveraktig på smak.

En fellesnevn­er for vilt er den noe skarpe smaken på kjøttet. Denne skarpheten og syrlighete­n krever laktisk fedme, etter min mening. Helst i form av fløte, som er med på å myke opp og smøre de spisse smakene. Det er ofte godt med sødme også, så rotgrønnsa­ker eller en skive med fløtemysos­t i sausen gjør underverke­r!

I DENNE OPPSKRIFTE­N bruker jeg bringebaer­eddik i sausen. Det er et triks Arne Brimi laerte meg. Kombinasjo­nen av sopp, fløte og bringebaer­eddik til vilt, spesielt rype, er ren magi. Jeg vil oppfordre til å lage egne eddiker hjemme. Bruk rene norgesglas­s eller lignende, og legg frukt, baer, krydderurt­er, solbaerbla­der eller omtrent hva som helst på en billig hvitvinsed­dik. La det stå i romtempera­tur. Denne eddiken vil bare bli bedre over tid!

I ukas oppskrift har jeg brukt reinskav, men alt annet vilt funker også. Bruk det kjøttet du har tilgang på. Ønsker du en biff eller rype, steker du bare det for seg selv, så kan du bruke gryta som en saus til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway