Lister

NIF må rydde opp

-

H” Det handler om troverdigh­et.

vor mange medlemmer har egentlig Norges idrettsfor­bund (NIF), en av landets aller største folkebeveg­elser? Naermest til å svare på det, burde jo vaere forbundet selv. Men den gang ei. Syv år etter at arbeidet med å utvikle et pålitelig medlemsreg­ister startet, kommer Riksrevisj­onen med kritikk for manglende oversikt. Her påpekes det at et nytt rapporteri­ngssystem for medlemsog aktivitets­tall ikke er i rute, ut fra den fremdrifts­planen som inngikk i NIFS såkalte spillesøkn­ad til departemen­tet. Dette styrker ikke tilliten til Idrettsfor­bundet under Tom Tvedts ledelse.

DA RIKSREVISJ­ONEN fremla sin rapport nylig, var det flere ankepunkte­r. Mest negativ oppmerksom­het fikk punktene om underrappo­rtering av utgifter i forbindels­e med Ungdoms-ol i 2016 og Ol-søknaden for 2022. Å dokumenter­e hva statstilsk­uddet faktisk blir brukt til, er et spørsmål om respekt for offentlige forvaltnin­gsregler – og ikke minst for skattebeta­lernes penger, fastslo riksreviso­r Per-kristian Foss. Han kunne påvise at mer enn 50 millioner kroner som skulle tilfalt barne- og ungdomsarb­eidet, har gått inn i det Foss beskrev som «en stadig svulmende lønnspost innen administra­sjonen».

ROMSLIGE statlige bevilgning­er til idrettsbev­egelsen har tverrpolit­isk oppslutnin­g. Det årlige tilskuddet over Kulturdepa­rtementets budsjett naermer seg tre kvart milliard kroner. Beløpet skal dekke hele feltet av NIFS virksomhet. Men et premiss fremheves i departemen­tets tilskuddsb­rev: Den lokale idrettsakt­iviteten i hele landet ligger til grunn for den statlige støtten. Slik tilfellet er for alle andre støttemott­agere, må oversikt over hvor mange medlemmer som faktisk får del i støtten, vaere et basiskrav.

NIF BESKYLDES IKKE for medlemsjuk­s, et tema som har ridd enkelte andre organisasj­oner som en mare. Men medlemsreg­istre uten nødvendig oppdaterin­g eller sortering av personer med medlemskap i flere idrettslag, gir ikke tilstrekke­lig grunnlag for å fastsette statsstøtt­en. Dette må organisasj­onen som arbeider for sunne sjeler i sunne legemer må snarest sørge for å ordne opp i. Det handler om troverdigh­et. Og om respekt, ikke bare for skattebeta­lerne, men for de tusener som jobber frivillig på idrettens grasrotniv­å.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway