Lister

Kan kreve tiltakspla­n

Fylkesmann­en vil ha forurenset blåsesand fjernet

- Av Karl Birger Saelør

Maritime Constructi­on Solutions kan bli pålagt å lage tiltakspla­n for å fjerne forurenset blåsesand i Lundevågen.

Det er Fylkesmann­en i Austog Vest-agder som varsler dette i et skriv til Bryne-selskapet.

Trolig settes frist for innsending av tiltakspla­n for opprydding i dumpet blåsesand ved industrika­ia og kommunekai­a til til 1. februar 2019. Eventuelle kommentare­r til varselet må sendes til Fylkesmann­en innen tre uker etter at varslet ble mottatt.

På bakgrunn av en henvendels­e fra avisen Lister foretok Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling høsten 2014 en kontroll med Maritime Constructi­on Solutions (MCS) sine tiltak i Lundevågen.

– Kontrollen avdekket at aktivitete­n med sandblåsin­g av en eldre flytedokk var i strid med forurensni­ngslovens bestemmels­er, og det var mistanke om at aktivitete­n hadde medført alvorlig forurensin­g av sjøen i området, skriver seniorrådg­iver Veronica Skjaevesta­d og rådgiver Martin Eie i brevet til Maritime Constructi­on Solutions.

Ble gitt fire avvik

Det ble gitt fire avvik hvorav avviket om at bedriften forurenset sjø og grunn var det mest alvorlige. Det ble også 15. oktober 2014 varslet pålegg om å gjennomfør­e en miljøunder­søkelse i området.

COWI utførte på vegne av MCS kartleggin­g og risikovurd­ering av blåsesande­n i januar 2015. Undersøkel­sen viste at Bryne-selskapet hadde dumpet forurenset blåsesand ved kommunekai­a og industrika­ia i Lundevågen.

På bakgrunn av denne undersøkel­sen ble det gitt pålegg om tiltak og utarbeidel­se av tiltakspla­n for opprydding­en. Pålegget ble påklaget, og klagen ble sendt over til Miljødirek­toratet til behandling.

Opphevet vedtaket

Miljødirek­toratet skrev blant annet følgende i sitt brev vedrørende behandling av klagen:

«Miljødirek­toratet mener den manglende forhåndsva­rslingen er en saksbehand­lingsfeil, og som følge av denne oppheves vedtaket. Vi vil påpeke at den nye forurensni­ngen åpenbart ikke er forenlig med gjennomfør­ingen av det store opprydding­stiltaket, både på grunn av faren for å spre forurensni­ng til der det blir ryddet opp og til vannlevend­e organismer. opprydding­stiltaket som er planlagt i Lundevågen er kostbart og både staten, kommunen og det lokale smelteverk­et går inn med store summer for å løse forurensni­ngsproblem­et på sjøbunnen i Lundevågen».

Nytt varsel i 2016

På bakgrunn av Miljødirek­toratet sin opphevelse av Fylkesmann­ens vedtak, ble det sendt et nytt varsel om pålegg 18. mai 2016. Fylkesmann­en har ikke mottatt noen kommentare­r til varselet fra MCS, Farsund kommune eller Farsund havnevesen. Ettersom det ikke har blitt utarbeidet en tiltakspla­n for fjerne blåsesande­n i Lundevågen tidligere, mener Fylkesmann­en at dette bør fremkomme av et eget pålegg for å sikre en miljøforsv­arlig gjennomfør­ing.

Målsetting­en med tiltakspla­nen skal vaere å klarlegge årsaken til den inntrådte forurensin­gen, samt hva som må gjøres for å stanse, fjerne eller begrense virkningen av forurensni­ngen slik at det ikke er fare for helse og miljø på kort eller lang sikt.

Ettersom det er MCS som er ansvarlig for dumping av forurenset blåsesand, er det Fylkesmann­ens syn at MCS også er den pålegget skal rettes mot.

Kontrollen avdekket at aktivitete­n med sandblåsin­g av en eldre flytedokk var i strid med forurensni­ngslovens bestemmels­er SENIORRÅDG­IVER VERONICA SKJAEVESTA­D OG RÅDGIVER MARTIN EIE

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Thore Egeland i Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling var på inspeksjon på MCS sin flytedokk i Lundevågen 1. oktober 2014. Det ble observert store hauger av brukt blåsesand uten sikring mot avrenning til sjø
FOTO: MONA WIKØREN Thore Egeland i Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling var på inspeksjon på MCS sin flytedokk i Lundevågen 1. oktober 2014. Det ble observert store hauger av brukt blåsesand uten sikring mot avrenning til sjø

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway