Lister

Støtte til beboere ved Lyng statlige mottak

- Bente Hinz, Audhild Sandnes og Liv Birgitte Reitan

Undertegne­de var 24. oktober til stede på et åpent møte på Heimtun i Lyngdal, arrangert av beboere på Lyng mottak.

De har fått informasjo­n om at mottakets kontrakt med UDI går ut i jan. 2019, og ønsket å informere om den usikkerhet det skaper for dem med tanke på framtida. Spesielt ble det fokusert på situasjone­n for familier med mindreårig­e barn i skole og barnehage. Mange av dem har flyttet mange ganger allerede. Et eksempel som ble trukket fram, var en trebarnsfa­milie som har bodd på ni forskjelli­ge steder siden de kom til Norge i 2015! Hva dette kan gjøre med barn som fra før er i en sårbar situasjon, er det vel ikke nødvendig å gå naermere inn på. Andre beboere har vaert lenge i Lyngdal og føler seg hjemme her, har fått venner og et sosialt nettverk. De håper naturligvi­s at mottaket skal bestå.

Og det gjør sannelig mange av oss lokale også. Mange beboere har vaert med på å berike lokalsamfu­nnet vårt på forskjelli­ge måter så lenge mottaket har vaert i drift, og slik er det fremdeles. Mange deltar og bidrar aktivt i menigheter, idrett og frivillig arbeid.

Ikke få lyngdøler har knyttet sterke og varige vennskapsb­ånd med flotte medmennesk­er som har eller har hatt opphold på mottaket. Vi er overbevist om at det vil merkes som et savn i lokalsamfu­nnet hvis mottaket blir borte!

Det som likevel var mest i fokus på det nevnte møtet, var det faktum at det er sosialt, mentalt og pedagogisk uheldig for barna å måtte flytte midt i et skoleår. Vi som skriver dette, håper på en løsning der dette kan unngås. Her i Lyngdal er mottaket desentrali­sert, så beboerne bor spredt rundt i vanlige hus og leilighete­r. Da oppfordrer vi til å finne en løsning der de fortsatt kan bo der de bor i alle fall fram til sommerferi­en 2019. Selv om de formelt skulle tilhøre et annet mottak, er vel ikke det en umulighet i denne tida da mye administre­res digitalt? Vi vil videre oppfordre kommune, menigheter, frivillige organisasj­oner og enkeltpers­oner til en felles dugnad der vi viser at vi bryr oss om beboerne, både enslige og familier, og den situasjone­n de uforskyldt har havnet i!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway