Lister

Lanserte bok om utvandring

- Av Tom Arild Støle

Fredag kveld ble Toralf Tveitens bok «Utvandring­a frå Eiken til Amerika 1846–1965» presentert under en tilstelnin­g på Eiken Hotell & Feriesente­r.

DET ER Eiken sogelag som har organisert og koordinert bokutgivel­sen. I tillegg til tekst av Tveiten har også Sigbjørn Vik i samarbeid med sogelaget samlet inn bilder av eikdøler i Amerika.

– Vi synes dette er blitt en veldig flott og innholdsri­k bok, men også en viktig bok, sier Elfrid Werdal, leder av Eiken sogelag.

Prosessen rundt boken startet i fjor da Toralf Tveiten presentert­e en grundig oversikt over folk fra Eiken til Amerika i tidsrommet fra 1846 til 1965. Faedreland­svennen omtalte oversikten, og sogelaget fattet interesse for materialet.

– Toralf Tveiten gav oss dette stoffet gratis, mot at vi skulle gi det ut i bokform, for å gjøre det kjent og tilgjengel­ig i Eiken, samt gjøre det tilgjengel­ig for skolen. Han har skrevet en avhandling om hvor stor utvandring­en fra Eiken til USA var, hvor folk reiste fra, hvordan de reiste og hvorfor de reiste, forklarer Werdal.

I BOKEN er det både en alfabetisk oversikt over navn på dem som reiste ut og et kart over gårdene som ble fraflyttet under utvandring­en.

– Det fortelles også hvor vanskelig det var når familiene måtte ta den vanskelige avgjørelse­n om å forlate Eiken og starte på nytt i Amerika, sier hun.

Antallet eikdøler som reiste til Amerika tilsvarte over 90 prosent av det gjennomsni­ttlige folketalle­t i bygda, fremgår det av boken.

Totalt 866 eikdøler dro ut i perioden mellom 1846 og 1965. Det var flest som dro ut rundt århundresk­iftet. Flestepart­en av dem som dro havnet i New York eller i området rundt Chicago.

– Det var svaert fattigslig­e kår i bygda på denne tiden. Mange av dem som dro brukte tre måneder på reisen. Flere hadde kummerlige forhold underveis, og overlevde ikke overfarten. For å finansiere billettene var det mange som solgte gårdene sine i Eiken. De måtte brenne alle bruer, og hadde ingenting å komme hjem til hvis de skulle angre, forklarer Werdal.

Hun mener boken er svaert viktig for dagens generasjon, for å minnes hvordan det har vaert i bygda. Det er også hovedårsak­en til at boken er presentert for skolen, som også har fått en rekke eksemplare­r.

– Inntektene og levestanda­rden har gått så fort oppover at det er vanskelig å forestille seg hvordan det var på den tiden. Historien som står omtalt i boken er viktig å ta vare på, mener hun.

BOKEN BLE FØRST presentert under en tilstelnin­g for elevene i 5.-7. klasse ved Eiken skule fredag formiddag. Senere på ettermidda­gen fikk publikum se boken for første gang. Toralf Tveitens barnebarn Pål Tveiten presentert­e boken. Under dette arrangemen­tet underholdt også felegruppa, mens det også ble servert tradisjons­mat.

– Vi har trykket den opp i tusen eksemplare­r. Boken er så langt blitt veldig godt mottatt, sier Elfrid Werdal.

” – Vi synes dette er blitt en veldig flott og innholdsri­k bok, men også en viktig bok ELFRID WERDAL, LEDER AV EIKEN SOGELAG

 ?? FOTO: OLAV EIKEN ?? Pål Tveiten viste bilder fra boken «Utvandring­a frå Eiken til Amerika 1846-1965», som hans bestefar Toralf Tveiten har forfattet, under fredagens presentasj­on.
FOTO: OLAV EIKEN Pål Tveiten viste bilder fra boken «Utvandring­a frå Eiken til Amerika 1846-1965», som hans bestefar Toralf Tveiten har forfattet, under fredagens presentasj­on.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway