Lister

– Det blir close race!

Kvinlaug er spent på hva Grøvan-fraksjonen vil stemme

- Av Torrey Enoksen

Leder av Agder KRF, Per Sverre Kvinlaug, tror delegatene som støtter stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan vil bli tungen på vektskålen under fredagens landsmøte.

– Det blir close race! Jeg tror ingen vet hva som vil skje før på fredag. Det som jeg tror blir avgjørende er hvilken avstemning­smetode landsmøtet velger. Da er spørsmålet hvordan de som er valgt på Grøvans gule liste vil bevege seg dersom det alternativ­et blir nedstemt. Slik det ser ut nå, ser det ut til at to tredjedele­r av dem som har valgt gul side sekundaert vil gå til den blå siden, men den siste tredjedele­n vil velge rød side. Uansett tror jeg ikke at noen ting vil bli avgjort før siste stemme er talt opp fredag ettermidda­g, sier Kvinlaug.

Få stemmer skiller

Etter et av de mest oppsiktsve­kkende helgene i Krfs historie, kan valget av delegater ved fylkesårsm­øtene i Oslo, Akershus og Vestfold mandag og tirsdag bli avgjørende for hvilken politisk retning KRF vil ta.

Status etter mandagens fylkesårsm­øter i Oslo, Vestfold og Akershus, er at 87 av delegatene vil stemme for Knut Arild Hareides ønske om å starte regjerings­forhandlin­ger med Jonas Gahr Støre i Ap og Trygve Slagsvold Vedum i Sp.

95 av de 190 delegatene støtter nestleder Kjell Ingolf Ropstads syn om å gå i regjering med Erna Solberg. Dette inkluderer også delegatene som etter mandagens møter primaert skal stemme på Hans Fr. Grøvans forslag om å forbli i opposisjon.

Så langt har Grøvan samlet 25 delegater. Dersom disse må velge side, har 18 signaliser­t, deriblant Sten Sørensen fra Lyngdal, at de ønsker at partiet starter forhandlin­ger med dagens regjering. Seks av delegatene vil at partiet skal gå til Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet.

96 stemmer kreves for å få rent flertall. Nå kan det vise seg at det kan holde med 95.

Ifølge NRK har ei av landsmøted­elegatene signaliser­t at hun vurderer å stemme blankt når retningsva­lget skal tas. Dette kan føre til at flere ikke velger å avgi stemme for hvilken retning de ønsker partiet skal ta.

Splittet

Splittelse­n om hvilken veivalg partiet skal ta kom tydelig frem under fylkesårsm­øtene som ble holdt rundt om i landet i helgen. Ikke minst under Agder Krfs møte i Lillesand fredag kveld. Der var det forventet at den blå fraksjonen fra landsdelen skulle bli størst.

Men flere kommentato­rer er overrasket over at Hareide får direkte støtte fra fire av de 18 delegatene. Tar en med at en av de som støtter Grøvans forslag sekundaert vil stemme rødt, vil delegatfor­delingen vaere 13 - 5 i favør den blå siden.

Etter «superlørda­gen» hvor naermere halvparten av delegatene ble valgt, kan fredagens landsmøte bli en triller.

– Hovedbilde­t etter «superlørda­gen» er ikke så overrasken­de som noen vil ha det til. Vi vet at Trøndelag tradisjone­lt sett heller mot rød side, mens vi på Agder er mer blå. Det som gjør fredagens årsmøte så spennende er nyansene innen den gule leiren, hvilken retning de vil ta, sier Kvinlaug.

I tillegg til Kvinlaug, er Sten Sørensen fra Lyngdal valgt som delegat på fredagens landsmøte.

Det som gjør fredagens årsmøte så spennende er nyansene innen den gule leiren, hvilken retning de vil ta. PER SVERRE KVINLAUG

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Leder av Agder KRF, Per Sverre Kvinlaug, er spent på hva de som støtter Hans Fredrik Grøvans forslag om å vaere i opposisjon vil velge dersom delegatene må velge rød eller blå side,
FOTO: MONA WIKØREN Leder av Agder KRF, Per Sverre Kvinlaug, er spent på hva de som støtter Hans Fredrik Grøvans forslag om å vaere i opposisjon vil velge dersom delegatene må velge rød eller blå side,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway