Lister

Ekstremt om alkohol

-

Bør en sørlandsje­nte/gutt på 18 år få kjøpe så mye sprit han/hun vil på en bensinstas­jon –eller en gård –klokka fire om natta? Eller på dagligvare­butikken en søndag formiddag? Noen mener ja, og de sitter i regjering.

Høyreregje­ringens statsbudsj­ett var som før: Skattegave­r til dem med mest, smålige kutt for svake grupper. Blinde og svaksynte, for eksempel. I fjor besøkte jeg Blindeforb­undet i Vest-agder sine kontorer på Lund. De var fortvilet over at Avistelefo­nen for blinde skulle nedlegges, fordi høyreregje­ringen ville spare 600.000 kr (!). I år er det KABB – Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte – som får svi. Hele støtten på 3,3 mill. kr fjernes med et pennestrøk, staben må trolig halveres og heller ikke i år har høyreregje­ringen tatt seg bryet med å kontakte organisasj­onene før de selv leser om kuttene i budsjettet.

Jeg har ikke sett Frp-politikere protestere mot dette. Men jeg har sett meg lei på hvordan det partiet åler seg unna ansvaret for regjeringe­ns politikk ved å skylde på samarbeids­partnerne enten det gjelder bompenger, avgifter eller byråkrati. Man vil dømmes på sine primaersta­ndpunkter, ikke noe annet, sier de.

Jeg bestemte meg derfor for å ta Frp på ordet og lese om partiets egen politikk på et viktig felt, nemlig alkohol.

Det var verre enn jeg trodde. I gjeldende program, vedtatt i fjor, står det mye om dette – det må vaere en hjertesak: Aldersgren­sen for kjøp av sprit skal senkes til 18 år. Spritsalg skal tillates i alle dagligvare­butikker og kiosker – herunder bensinstas­joner - hele åpningstid­en. Åpningstid døgnet rundt hvis butikkene og kioskene vil. Tuller jeg? Alt kan leses på side 38 i programmet.

Gårdssalg av sprit skal tillates. Kanskje det er slik de mener distriktsl­andbruket på Sørlandet skal overleve, for som det heter på side 34: «Det bør vaere et tydelig skille mellom landbruksp­olitikk og distriktsp­olitikk. Formålet med landbruksp­olitikken skal vaere en kostnadsef­fektiv produksjon». I tillegg skal alle importbegr­ensninger for alkohol oppheves, utesteder skal kunne skjenke sprit døgnet rundt, sju dager i uka, om de vil. Og alkoholavg­iftene skal selvsagt senkes kraftig.

Noen tror norsk drikkekult­ur skyldes en restriktiv alkoholpol­itikk. Sannheten er at det er omvendt. Avholdsbev­egelsen vokste seg stor som følge av 1800-tallets fyllekultu­r, da det var fritt fram – slik Frp nå ønsker. Man så tragediene som fulgte for familier og fattigfolk i bygd og by. Arbeiderpa­rtiets alkoholpol­itikk vokste fram som et svar på dette. Den er moderert i tråd med samfunnsut­viklingen, men balansen må bestå, sosialpoli­tikk og naeringspo­litikk, ikke enten - eller. Sosialpoli­tiske hensyn er ikke utdatert, tvert imot. Vår ungdom fortjener en moderne sosialpoli­tikk.

Kari Henriksen,

stortingsr­epresentan­t, Arbeiderpa­rtiet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway