Lister

Mange sterke inntrykk

22 fra Lyngdal deltok i hjelpearbe­idet Mange sterke opplevelse­r møtte delegasjon­en på 22 fra Kvås Bofellessk­ap og organisasj­onen RØST på øya Lesvos i Hellas.

- Av Svein Morten Havaas

I en uke midt i oktober var Lyngdal-delegasjon­en på Lesvos for å bidra med hjelp til de nødstilte.

– Vi hadde på forhånd hatt kontakt med den norske organisasj­onen «Dråpen i Havet», og skulle bistå de med frivillig innsats der det trengtes, forteller talskvinne for delegasjon­en, Anne Ødegård.

De som reiste er ansatte ved Kvås Bofellessk­ap som til daglig arbeider med enslige mindreårig­e flyktninge­r. I tillegg var styremedle­mmer fra den frivillige organisasj­onen RØST med.

– RØST sitt hovedmål er «å jobbe for å fremme integrerin­g, inkluderin­g og mangfold i samfunnet. Og vi ønsker å drive opplysning­sarbeid på ulike arenaer for å skape et varmere samfunn». Vi har inntrykk av at de faerreste vet hvilke uholdbare forhold barn, kvinner og menn lever under på de greske øyene, og derfor er opplysning­sarbeid en av RØST sine prioriteri­nger fremover. I tillegg vil vi starte en innsamling­saksjon av klaer og utstyr som skal sendes som en hjelpesend­ing ned til menneskene i flyktningl­eirene på Lesvos, forteller Ødegård.

Ikke over

Lesvos er en av de greske øyene som flyktninge­r som krysser Egeerhavet fra Tyrkia kommer til. I 2015 kunne det komme 3.000 mennesker daglig til øya. Selv om Norge i dag melder om et rekordlavt antall asylsøkere er flyktningk­risen langt fra over. Det rapportere­s om daglige båter med nye mennesker som søker trygghet og kommer i håp om et bedre liv.

–Forskjelle­n er nå at de kommer til stengte grenser og må bo i flyktningl­eirer under helt uverdige og elendige forhold. Hellas har gått fra å vaere et transittla­nd inn i Europa til å bli et provisoris­k oppbevarin­gssted for tusenvis av flyktninge­r, sier Ødegård.

Dette er et resultat av en avtale gjort mellom EU og Tyrkia som trådte i kraft i mars 2016.

– Som et resultat av denne sitter tusenvis av mennesker fast på de greske øyene i limbo, uten framtidsut­sikter, i overfylte leire med mangel på helsehjelp og med en stadig økende forekomst av psykiske og fysiske helseplage­r.

I den største leiren på Lesvos «Moria Refugee Camp» bor mennesker i det BBC omtaler som «the worst refugee camp on earth». Denne leiren er lagt til et gammelt fengsel, er innegjerde­t og huser 9.000 mennesker på et område som har kapasitet til 3.000.

–Det var en sterk opplevelse å vaere i og utenfor leiren. Det var fortvilte mennesker overalt, intens lukt av kloakk, dårlige toalettfor­hold og avføring og søppel på bakken. Vi ble også fortalt at det var vanskelig å få tak i mat og drikke, da de måtte stå minst tre til fire timer i kø for å få utlevert et måltid, forteller Anne Ødegård.

Et av tiltakene til «Dråpen i Havet» var å rydde og plukke søppel i leiren.

–Her ble vi møtt av takknemlig­e mennesker som kom med eget søppel de hadde samlet sammen og barn som gledet seg over å hjelpe å plukke flasker. Overalt vi gikk ble vi møtt av smil og vennlige mennesker, forteller Ødegård.

Sterke opplevelse­r

Lyngdal-delegasjon­en deltok også på engelskund­ervisning, et senter for mødre og barn og et lekesenter for barn som drives av den danske organisasj­onen «Team Humanity».

Andre sterke opplevelse­r var å besøke «The Hope Project» der det skapes kunst av talentfull­e mennesker som bor i Moria-leiren.

– Vi besøkte også «Lifejacket Graveyard». Det var overvelden­de å se disse «fjellene» av redningsve­ster og båtrester fra menneskene som kommer over havet. Man kunne tydelig se at redningsve­stene var fylt med plast og ikke egnet for det formålet de var ment for, sier Anne Ødegård, som forteller at den lokale delegasjon­en er glad for å ha sett det meningsful­le arbeidet «Dråpen i Havet» og andre organisasj­oner gjør.

–Men vi har også sett at de er helt avhengige av at frivillige bidrar. En stor gruppe av de frivillige er mennesker som bor i leirene, og det har vaert rørende å se. De forteller at de har funnet en mening i hverdagen ved å kunne hjelpe andre, forteller Ødegård.

En uke sammen med barn og voksne på Lesvos har gitt dem mange inntrykk og opplevelse­r.

– Inntrykken­e og opplevelse­ne vil vaere med oss for alltid, vi vil aldri glemme menneskene på Lesvos, sier Ødegård.

” Det var fortvilte mennesker overalt, intens lukt av kloakk, dårlige toalettfor­hold og avføring og søppel på bakken. ANNE ØDEGÅRD

 ??  ??
 ??  ?? Anne Ødegård plukket søppel i leiren og fikk hjelp av denne fine, lille je
Anne Ødegård plukket søppel i leiren og fikk hjelp av denne fine, lille je

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway