Lister

Fortjener motstand

- Kari Henriksen, Arbeiderpa­rtiet

Svenskehan­del som begrep får et nytt innhold, når vi nå ser at det kommersiel­le børsnotert­e omsorgssel­skapet Ambea er på handletur i norsk velferd og barnevern. Ambisjonen­e ved investerin­gen er fortjenest­e til eierne sier Ambea, og sånn sett fremstår selskapet med en hederlig aerlighet, som vi ikke hører så ofte.

Med et barnevern som vi vet sterkt trenger økte ressurser for våre mest utsatte unger, ungdom og familier er det totalt meningsløs­t å skulle bruke vår felles innsats og skattepeng­er til å øke fortjenest­en til et kommersiel­t selskap. Hver eneste krone bevilga til barnevern må jo brukes til nettopp det.

Det vi nå er vitne til fra Aleris barnevern, beviser at når det butter litt, så kan man bruke makta si til å stikke av. Et av de mest åpenbare bevis på at kommersiel­l virksomhet ikke er egna til å ivareta en samfunnsop­pgave, der trygghet, omsorg og forutsigba­rhet er helt avgjørende. At et slikt salg er mulig, bekrefter på al levis behovet fora t barnevernt­jenestene drives i offentlig og ideell regi. Stortingsf­lertallet har heldigvis i vår vedtatt at det er det ideelle og offentlige tilbud som skal økes, og nå forventer jeg at regjeringe­n følger opp det.

Som samfunn må vi kreve virksomhet­er med ordnede arbeidsfor­hold og tid til å konsentrer­e seg om den omsorg som barna og ungdommen fortjener i barneverne­t. Ulike faggrupper må samarbeide og utvikle seg og hverandre til beste for de som er avhengig av dem, og ikke konkurrere og operere i et anbuds- og stykkpriss­ystem.

Å gi bort norske skattepeng­er som skulle vaert brukt på barnevern til et svensk kommersiel­t selskap fortjener motstand. Motstand finner vi ikke hos regjeringe­n, tvert imot, de heier på denne form for handelslek­kasje. Arbeiderpa­rtiet vil bruke pengene på barna i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway