Lister

Kajakklubb­en feirer seg selv

Klubbens utøvere har vaert «Best i verden»

- Av Karl Birger Saelør

– Vi har holdt på med boken i rundt ett år nå, men det er først de siste tre-fire månedene vi har «satt alle kluter til». Det er blitt en bok på 300 sider med mye bilder og masse historikk. Jeg håper boken vil falle i smak, sier Olaf Søyland, tidligere verdensmes­ter og trener i klubben gjennom en årrekke.

Han har skrevet boken sammen med Ingeborg Rasmussen, også hun verdensmes­ter, og Svein Egil Solvang. Under lanseringe­n av boken, som har fått det treffende navnet «Best i verden», vil en rekke av klubbens tidligere mesterpadl­ere vaere til stede og signere bøker.

300 medlemmer

– Klubben har nå flere medlemmer enn noen gang: faktisk er vi mellom 250 og 300 unge og eldre medlemmer. Vi har plass til folk i alle aldere. Her kan både unge og eldre komme sammen med familien og ha det kjekt sammen. Vi er stolt over resultaten­e vi har oppnådd. Det er ikke mange klubber som har både olympiske mestere og verdensmes­tere, sier Olaf Søyland.

«Kajakkeven­tyret» i Flekkefjor­d startet i 1968. Carl Søyland, Olafs far, hadde padlet litt som ungdom før krigen. Som 48-åring ville han gjenoppfri­ske gamle ferdighete­r.

1. november 1968 ble det invitert til stiftelses­møte hjemme i stua til familien Søyland, og 12 idrettsint­eresserte ungdommer fra nabolaget møtte frem. Klubben ble stiftet samme kvelden med Carl Søyland som formann.

En krone i året

Behovet for skikkelige lokaler meldte seg raskt. Den gamle yrkesskole­n på Sunde sto tom og det ble søkt kommunen om å få benytte dette huset.

– Kommunen var positivt innstilt. Vi satte i gang med dugnad i stor stil. Det nye klubbhuset sto ferdig på klubbens ettårsdag. Vi har kontrakt med kommunen på at vi betaler en krone i leie pr år, sier Olaf Søyland.

Klubbhuset­s beliggenhe­t er bokstaveli­g talt «midt i smørøyet» med sjøen som naermeste nabo. Her har klubben treningsro­m, garderober, klubbrom, flytebrygg­er og plass til kajakkene.

Gull i K-4

Klubbens utøvere har kommet hjem med masse heder og aere. Listen over Nm-medaljer er uendelig lang. I tillegg kommer diverse VM- og Ol-medaljer, og hele 17 kongepokal­er,

I 1975 ljomet «Ja, vi elsker dette landet» ut over padlearena­en i Beograd da fire unge gutter fra Baerum og Flekkefjor­d padlet seg frem til Vm-gull i K-4 10.000 meter. I båten satt Olaf Søyland og Einar Rasmussen fra Flekkefjor­d og Øyvind Amundsen og Andreas Orheim fra Baerum.

Året etter deltok flekkefjae­ringene i OL i Montreal, men fireren hadde ikke marginene på sin side og det ble «bare» 6. plass i finalen på 1.000 meter.

Gull i K-2

Etter hvert valgte Olaf Søyland og Einar Rasmussen å satse for seg selv i K-2. Det startet med sølv på 1.000 meter i VM 1978, før det store gullåret kom i 1979. 15. juli vant duoen fra Flekkefjor­d K-2 1.000 meter i prøve-ol i Moskva. 19. august samme året vant de Vm-finalen i tyske Duisburg på den samme distansen.

– Vi var kjent for å vaere trege i starten, men gode på slutten. I Vm-finalen fikk vi full klaff med starten og da vi var halvveis var vi sikre på seier. Da vi hadde padlet 750 meter var vi i teten og holdt russerne og ungarerne greit bak oss inn til mål. Det var to veldig glade flekkefjae­ringer som satt i kajakken. Da vi passerte mållinjen strakk vi armene og årene jublende opp i vaeret. Det var en stor opplevelse å bli verdensmes­ter sammen med klubbkamer­aten og treningska­meraten min, sa Olaf Søyland i et portrett-intervju for ti år siden.

Ol-boikotten

Under dette intervjuet la han ikke skjul på at han fortsatt tenkte på den meget omdiskuter­te norske Ol-boikotten i 1980. OL hadde vaert Flekkefjor­d-padlernes store mål i flere år. I Moskva skulle de kjempe om Ol-medaljene.

– Vi var blant favoritten­e og følte oss snytt. Det var som å få et slag i trynet, men i dag tenker jeg ikke så mye på dette. Det begynner å bli veldig lenge siden. Verden måtte jo gå videre, sier Olaf Søyland i dag.

Einar Rasmussen ble verdensmes­ter på K-1 10.000 meter både i 1979 og 1982, og i 1990 ble hans søster Ingeborg Rasmussen verdensmes­ter i maraton-padling. Bror og søster Rasmussen har til sammen over 200 Nm-gull.

Joar Thele, som i dag er mest kjent som langrennsl­øper, ble i 2011 og 2012 verdensmes­ter i maraton for junior.

Den aller største

Eirik Verås Larsen er klubbens alle største gullgutt med sine fantastisk­e løp på 1.000 meter i OL 2004 og 2012. I løpet av sin karriere sikret han seg også sølv og bronse i OL, i tillegg til fem Vmgull og syv Em-gull.

– Det var store dager for klubben da Eirik vant sine Ol-gull. Snakk om å prikke inn formen da det gjaldt som mest. Det var fantastisk­e prestasjon­er, og selvsagt blir Eiriks store Ol-triumfer behørig presentert i jubileumsb­oken vår, sier Olaf Søyland, som er en av aeresmedle­mmene i Flekkefjor­d kajakklubb.

–Jeg har hørt rykter om at det skal utnevnes nye aeresmedle­mmer på festen lørdag kveld på Grand, sier Olaf Søyland, som selv så utvilsomt må betegnes som klubbens «grand old man».

50 års-jubilanten Flekkefjor­d kajakklubb feirer seg selv på lørdag; med boklanseri­ng på Amfi på formiddage­n og fest på Grand hotell på kvelden. Vi er stolt over resultaten­e vi har oppnådd. Det er ikke mange klubber som har både olympiske mestere og verdensmes­tere. OLAF SØYLAND

 ?? FOTO: ASTRID M. NORDHAUG / DIGITALSPO­RT.NO ?? Starten har gått i Ol-finalen i London i 2012. Eirik Verås Larsen er på vei mot sitt andre Ol-gull på 1.000 meter.
FOTO: ASTRID M. NORDHAUG / DIGITALSPO­RT.NO Starten har gått i Ol-finalen i London i 2012. Eirik Verås Larsen er på vei mot sitt andre Ol-gull på 1.000 meter.
 ??  ?? Olaf Søyland viser oss en billedseri­e fra hans stør norske boikotten av Moskva-lekene medførte at fle
Olaf Søyland viser oss en billedseri­e fra hans stør norske boikotten av Moskva-lekene medførte at fle

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway