Lister

Klar til å ta over

Farsund er klar til å overta som målby hvis Mandal ikke kommer i mål

- Av Karl Birger Saelør

Farsund er klar til å ta over som målby for Mandal i Tour of Norway.

Hvis Mandal ikke lykkes med sin innsamling­saksjon, vil Farsund vaere mer enn klar som målby for 1. etappe av Tour of Norway tirsdag 28. mai neste år.

Det at bystyret i Mandal sa nei, har skapt hodebry for Tour of Norway sin ledelse. Torsdag formiddag hadde teknisk sjef Bjarte Eikås møte med ledelsen i Farsund kommune med tanke på om kaperbyen kan overta arrangemen­tet.

– Signalene fra ordfører, rådmann og kommunalsj­efer er positive. Vi er mer enn klare til å brette opp ermene og overta som målby, men vi håper Mandal klarer dette og kommer i mål med innsamling­en som nå er i gang. Vi ønsker dem lykke til, sier Farsunds kultursjef og sykkel-entusiast Inge Eikeland.

Mer på TV

I år var som kjent Farsund startby for den tredje og siste etappen, men å vaere målby vil bety mer eksponerin­g på TV ettersom løperne følges mer eller mindre direkte de siste halvannen timene av etappene

1. etappe skal starte i Flekkefjor­d, og gå via Kvinesdal til Lyngdal. Så blir det ventelig en tur opp i landet, før rytterne kjører fylkesvei 43 mot Farsund.

Mål på Verven

– Vi håper løypa vil bli lagt innom noen småveier i Spind, og etter hvert utover til Borhaug og Lista fyr. I Farsund sentrum vil det bli utfordring­er på grunn av skole-utbygginge­n, men vi ser for oss at Verven kan vaere et greit målsted. Noen runder rundt i byen og gjerne opp Kirkebakke­ne igjen, hadde vaert helt topp, mimrer Inge Eikeland og husker godt folkehavet som møtte rytterne da de kjempet seg opp fra Torvet, forbi kirken og opp til skolen på Varbak.

– Vi ønsker å bidra med 350.000 kroner til gjennomfør­ing av rittet, og så må resten komme senere. Vår målsetting vil vaere å finne på mye gøy langs løypa og på Torvet og lage en ny folkefest. Å engasjere klubbene til å bidra med sitt og komme på TV i beste sendetid kan vaere veien å gå, men først må vi få avklart hva Mandal gjør videre, sier Inge Eikeland.

Start i Lyngdal

Lyngdal blir startsted for andre etappe onsdag 29. mai. Da saken ble behandlet i kommunesty­ret torsdag 11. oktober var det bare Sps Ådne Fardal Klev og Frps tre representa­nter som stemte imot å bevilge 350.000 kroner. Målgang for andre etappe blir i Kristiansa­nd.

– Målgang i Farsund på første etappe, og så start i Lyngdal dagen etter, vil vaere perfekt, ikke minst for rytterne, sier Farsunds kultursjef Inge Eikeland, som understrek­er at det til syvende og sist er politikern­e som avgjør om kommunen skal støtte sykkelritt­et.

Det vil neste år bli seks etapper mot tidligere tre. Dette fordi Tour des Fjords er slått sammen med Tour of Norway, som også er det offisielle navnet på rittet fra og med 2019. Målgang for siste etappe vil bli i naerheten av Oslo.

Kristoff kommer

Norges sølvvinner fra VM 2017, Alexander Kristoff, prioritert­e ritt USA fremfor Tour des Fjords i år. Neste år er det store muligheter for at hans Team Emirates kjører Tour of Norway.

– Jeg har gode minner fra både Tour des Fjords og Tour of Norway, med etappeseie­re og sammenlagt­seire. At de to løpene slår seg sammen for å lage et enda bedre konsept er fantastisk bra. Nå får vi samlet de beste ressursene i sykkelnorg­e under en fane, og jeg er sikker på at vi kommer til å få et enda bedre løp for alle parter i årene som kommer, har superstjer­nen tidligere sagt.

Vi er mer enn klare til å brette opp ermene og overta som målby. INGE EIKELAND

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Farsunds kultursjef Inge Eikeland; her sammen med superkjend­isene Edvald Boasson-hagen og Thor Hushovd, er mer enn klar til å bli målby under neste års Tour of Norway.
FOTO: PRIVAT Farsunds kultursjef Inge Eikeland; her sammen med superkjend­isene Edvald Boasson-hagen og Thor Hushovd, er mer enn klar til å bli målby under neste års Tour of Norway.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway