Lister

Gransking og rydding

-

TDet handler om tilliten til systemet, i dette tilfellet en ordning for statlige tilskudd til kommunene.

olga-saken vil bli stående som et mørkt kapittel i norsk forvaltnin­gshistorie, og det gjenstår å se om – eller: hvor mange – andre kommuner som kan ha lignende forhold å rydde opp i. I forbindels­e med den granskning­en regjeringe­n har iverksatt skal det også foretas stikkprøve­r rundt om i landet. At dette er nødvendig fremgår med all tydelighet av et Norgeskart i VG i går, der kommunene er fargelagt ut fra økningen i innbyggere registrert som psykisk utviklings­hemmede. Landet under ett summerer det seg til hele 3000 flere enn for ti år siden. Skyldes det at tilbudet er forbedret eller at det misbrukes?

DE TRE BRØDRENE i Tolga får omsider sin oppreisnin­g etter den skandaløse feildiagno­stiseringe­n, der alle tre på sviktende premisser ble satt under vergemål – mens kommunen mottok betydelige beløp gjennom ordningen med statlige tilskudd for psykisk utviklings­hemmede. Blant uhumskhete­ne som har kommet for dagen, og som granskerne må gå inn i, er virksomhet­en til konsulents­elskapet som tilbød «faglig bistand for å sikre optimal ressurstil­gang» til et antall kommuner. Flere fastleger har reagert kraftig på opplegget med å lete opp personer som kanskje kunne passe til kriteriene for tilskudd.

TOLGA KOMMUNESTY­RE har besluttet å iverksette sin egen gjennomgan­g av rutinene, noe ordføreren begrunner med at den statlige granskning­en ikke vil gi et tilstrekke­lig verktøy til opprydning­en. I en lang rekke kommuner har lokale politikere og partigrupp­er tatt tilsvarend­e initiativ. Det meldes inn spørsmål til administra­sjonen, og det vedtas ny vurdering av dokumentas­jonen over en lav sko. Dette trøkket nedenfra, fra lokalpolit­ikere som landet over krever full oversikt, er et sunnhetste­gn.

REELL POLITISK VILJE til å avdekke rutinesvik­t og full åpenhet i alle ledd i forvaltnin­gen er en forutsetni­ng for å fullføre – og avslutte – Tolga-kapitlet på landsbasis. Tolga-skandalen ble en vekker, og slik må den behandles. Å bli klassifise­rt som psykisk utviklings­hemmet av en lege man ikke engang har møtt og så bli satt under verge, skal simpelthen ikke vaere mulig. Det handler om hensynet til de berørte. Og det handler om tilliten til systemet, i dette tilfellet en ordning for statlige tilskudd til kommunene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway