Lister

Må redusere kostnadene

Men Haegebosta­ds innbyggere slipper eiendomssk­att

- Av Torrey Enoksen

Haegebosta­d må redusere kostnadene, men slipper å måtte i bruk eiendomssk­att neste år. Det var noe av budskapet som økonomisje­f Åse Reidun Lande formidlet til kommunesty­ret torsdag kveld. Ordfører Margrethe Handeland er fornøyd med at politikern­e kun må bruke høvelen, og ikke ei øks, for å få budsjettet i havn.

– Sett i lys av de økonomiske utfordring­ene som en rekke andre kommuner står overfor, så synes jeg at Haegebosta­d er i en ganske god situasjon. Administra­sjonen har klart å legge frem et forslag til budsjett uten å måtte innføre eiendomssk­att, og uten å måtte gjennomfør­e dramatiske kutt i tjenesteti­lbudet. Det tenker jeg er veldig bra. Så får vi se videre mot 2020 hva som må gjøres, sier ordfører Margrethe Handeland.

Mangler to millioner

For i motsetning til naboen Lyngdal som får økt inntektene sine fra staten med kun to prosent, som er rundt ett prosent poeng lavere enn det forventede lønns- og prisvekste­n i 2019, får Haegebosta­d 2,9 prosentsøk­ning i sine rammer fra staten.

Med 125,3 millioner kroner i inntekter via skatt og rammeoverf­øringer fra Staten, er dette likevel ikke nok til å dekke kommunens utgifter. De beløper seg i følge økonomisje­f Lande på 127 millioner kroner.

Nedgang i fødsel

Det som er utfordring­en for kommunen fremover er befolkning­sutvikling­en. Ved inngangen til 2019, vil det i følge tallene som ble presentert vaere 1707 innbyggere i Haegebosta­d.

Tre år senere, i 2022, vil innbyggert­allet trolig vaere 1689.

Mens en rekke kommuner rundt om i landsdelen opplever en stor vekst i gruppen personer over 67 år, er det fødselstal­lene som skaper bekymring i minsteinnt­ektskommun­en.

Tallene som ble presentert viser at antall barn i alderen null til fem år vil synke med naermere 20 prosent frem mot 2022. Investerin­gene i barnehagen­e som var planlagt er nå skjøvet til 2022.

Samtidig viser statistikk­ene at antallet barn i grunnskole­alder vil øke gjennom hele perioden. Det er forventet at det vil vaere sju prosent flere barn i grunnskole­n i 2022 enn i dag. For å styrke grunnskole­n er det foreslått å utvide de bygningsme­ssige forholdene ved Kollemo skole.

– Totalt sett kan man på bakgrunn av demografi framskrivi­ngen si noe om fremtidige kostnader og inntekter via rammetilsk­uddet. Kommunens kostnader og inntekter til barnehagen­e vil vaere synkende. Kostnadene til barneskole­ne vil vaere relativt stabilt under forutsetni­ng av ledig kapasitet i skolene, mens inntektene vil vaere stigende. Kostnaden og inntektene forbundet med ungdomssko­len vil sannsynlig­vis vaere relativt stabil avhengig av antall elever fra Audnedal kommune. Kostnadene og inntektene knyttet til eldregrupp­en vil vaere stigende i hele perioden, skriver rådmannen som en kommentar til budsjettfo­rslaget.

Tiltak

Ordføreren mener nå at politikern­e må tenke langsiktig og finne tiltak som kan effektivis­ere driften ytterliger­e.

– Det som er viktig nå fremover er å tenke langsiktig i økonomipla­nperioden. Vi må finne tiltak som kan gjør at vi får ned driftskost­nadene fremover. Vi har et sterkt ønske om å drive en kommune uten eiendomssk­att. Det har vi klart frem til nå på en god måte, og vi håper å klare det også i fremtiden, sier ordfører Handeland.

 ??  ?? Ordfører Margrethe Handeland er fornøyd med at Haegebosta­d slipper å innføre eiendomssk­att i 2019, men kommunen med rådmann Ivan Sagebakken (t.v.) må finne langsiktig­e løsninger.
Ordfører Margrethe Handeland er fornøyd med at Haegebosta­d slipper å innføre eiendomssk­att i 2019, men kommunen med rådmann Ivan Sagebakken (t.v.) må finne langsiktig­e løsninger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway