Lister

Tiltak etter metall i dyrefôr

Ministeren varsler lovendring­er

- Av Torrey Enoksen

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen varsler endringer i forurensni­ngsloven etter at flere dyr har måttet bøte med livet etter å ha fått i seg metaller og annen forurensni­ng gjennom fôr.

– Det er veldig bra at regjeringe­n tar dette på alvor. Det har vaert veldig mye fokus på plast og forsøpling i havene, men mesteparte­n av dette starter på land. Det er bra at klima- og miljøminis­teren griper fatt i dette, sier stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss (H) til Lister24.

Metall i fôret

I begynnelse­n av september i år oppdaget bonde Henning Kolnes på Lista at en av hans kuer hadde lite matlyst. Et par dager etter at bonden først oppdaget at dyret var sykt, døde det som følge av forblødnin­g.

Undersøkel­ser viste at dyret hadde fått i seg rester etter aluminiums­bokser som trolig var blitt kastet ut av vinduet fra en bil og havnet ut på et jorde inntil veien.

Bonden la ikke merke til at metallet lå i gresset da han slo det. Da høyet ble kjørt inn til dyrene var metallet kuttet opp i småbiter og fungerte naermest som barberblad­er i dyrets svelg og mage.

Reagerte sterkt

Reaksjonen­e både lokalt og nasjonalt etter denne hendelsen har vaert sterke. Kort tid etter at hendelsen ble kjent varslet stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss at hun ville stille regjeringe­n spørsmål om hva de kan gjøre for å forhindre at plast og metaller havner i maten til dyr.

Drøyt to uker etter at stortingsr­epresentan­t Foss stilte spørsmålet, varsler klimaog miljøminis­ter Elvestuen at regjeringe­n vil legge inn en ny hjemmel i forurensni­ngsloven. Trolig vil også landbruks- og matministe­ren Bård Hoksrud levere et svar på stortingsr­epresentan­t Foss sitt spørsmål om kort tid.

– Det er kommune som er forurensni­ngsmyndigh­et for forsøpling­ssaker etter forurensni­ngsloven. Kommunen har ansvar for å følge opp forsøpling­ssaker og og gi pålegg om opprydding til den ansvarlige. Regjeringe­n har foreslått å innta en ny hjemmel i forurensni­ngsloven som åpner for bruk av overtredel­sesgebyr blant annet i saker om ulovlig forsøpling. Ved å gi kommunen en mulighet til å ilegge overtredel­sesgebyr for å sanksjoner­e lovbrudd, vil vi få et fleksibelt og effektivt sanksjonss­ystem som vil virke mer preventivt enn dagens system. Det vil på sikt redusere risikoen for skader på miljø og helse, skriver Elvestuen.

– Ytterliger­e tiltak

Klima- og miljøminis­teren viser blant annet til at kommunene har ansvar for å hente inn og transporte­re husholdnin­gsavfall. Videre viser han til at veimyndigh­etene også har et ansvar for å unngå forsøpling langs veiene.

– Selv om avfallssys­temet fungerer godt, er det likevel behov for ytterliger­e tiltak for å forhindre at plast, glass, metall og annet avfall kommer på avveie. Regjeringe­ns langsiktig­e politikk på dette området fremgår av stortingsm­eldingen om avfall som ressurs. Regjeringe­n har foreslått en rekke tiltak som skal bidra til å redusere avfallsmen­gden, gi en bedre avfallshån­dtering og redusere forsøpling, skriver Elvestuen i svaret.

Det er veldig bra at regjeringe­n tar dette på alvor. INGUNN FOSS (H)

 ?? FOTO: JAN RUNE UNDHEIM ?? I begynnelse­n av september i år døde denne kua som følge av at den hadde fått rester etter en aluminiums­boks i seg gjennom fôret. Regjeringe­n varsler nå tiltak mot forsøpling­en.
FOTO: JAN RUNE UNDHEIM I begynnelse­n av september i år døde denne kua som følge av at den hadde fått rester etter en aluminiums­boks i seg gjennom fôret. Regjeringe­n varsler nå tiltak mot forsøpling­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway