Lister

Dømt til ett års fengsel

Skjerpet straff for hvitvaskin­g av penger

- Av Karl Birger Saelør

En 25-åring har fått skjerpet straff og må sone ett år i fengsel for grov hvitvaskin­g av penger.

Pengene det er snakk om er penger som den mye omtalte «Breaking Bad»-ligaen tjente på narkotikas­mugling. Det dreier seg om verdier for rundt 535.000 kroner.

Mannen, som er bosatt i Lyngdal, er barndomska­merat med mannen som er omtalt som lederen av ligaen, som har forsynt Sørlandet med narkotika for millionbel­øp.

Grov hvitvaskin­g

Saken ble rullet opp høsten 2015, og 25-åringen dømmes for ved tre anledninge­r i perioden fra 6. august til 17.oktober 2015, å ha bistått med å skjule og sikre utbytte fra salg av narkotika for lederen av ligaen.

Blant annet bisto 24-åringen ved kjøpet av en Audi R8 personbil på vegne av hovedmanne­n. På kjøpekontr­akten ble det oppført at bilen ble solgt for innbytte av en Audi TT personbil og en BMW X1, til tross for at det også ble betalt 330.000 kroner kontant. Disse pengene var utbytte for salg av narkotika.

Audi R8-en var den samme som «Breaking Bad»-ligaens hovedmann kjørte da han i oktober 2015 kolliderte med en sivil politibil, og senere ble pågrepet.

I tillegg til saken om Audi R8en dømmes 25-åringen for å ha mottatt 85.000 kroner på konto fra en navngitt person, som betaling for narkotika.

Han mottok også 120.000 kroner på konto fra en annen navngitt person. Disse pengene kom fra ligaens hovedmann, og var utbytte fra salg av narkotika.

Anket dommen

25-åringen ble 20. desember 2017 dømt til fengsel i ti måneder. Dommen ble anket til Agder lagmannsre­tt.

Lagmannsre­tten har nå dømt mannen til fengsel i ett år, men mener at riktig straff i utgangspun­ktet er ett år og åtte måneder. 25-åringen har på grunn av saksbehand­lingstiden og liggetid får et betydelig fradrag.

– Det er nå over tre år siden det straffbare forholdet ble avsluttet. Aktor har opplyst at etterforsk­ningen mot tiltalte var avsluttet sommeren 2016. Tiltalebes­lutning ble først tatt ut 15. august 2017. Det foreligger følgelig en liggetid på i overkant av av ett år, heter det i dommen.

Lagmannsre­tten mener også at politi/påtalemynd­ighet har valgt å vente med påtaleavgj­ørelse av saken i påvente av saker mot sentrale personer knyttet til narkotikao­msetningen.

Skuffet over dommen

Advokat Nils Anders Grønås var 25-åringens forsvarer i Agder lagmannsre­tt, og han legger ikke skjul på at hans klient er svaert skuffet over dommen.

– Min klient mener at tiltalen er for omfattende og at han dømmes for ting han ikke har gjort. Vi mener også at han burde fått enda mer fratrekk på grunn av liggetid, sier Grønås.

Advokaten mener det er feil av lagmannsre­tten å ikke gi fratrekk for de ti månedene som er gått siden ankebegjae­ringen ble levert i januar i år og frem til saken ble behandlet 26. oktober.

–Vi er jo ikke enig i at han dømmes for de tre forholdene, men hvis han skal dømmes, burde straffen vaert redusert til åtte måneder, sier Grønås.

Når det gjelder å anke dommen er det ikke tatt noen avgjørelse.

– Jeg skal gå nøye gjennom dommen med min klient, og vi vil bruke ankefriste­n på 14 dager. Men å komme videre med en anke fra lagmannsre­tten er vanskelig. Nåløyet for å få saken videre til neste rettsinsta­ns er svaert trangt, poengterer advokat Nils Anders Grønås.

 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? 25-åringen, som er bosatt i Lyngdal, er dømt til fengsel i ett år for grov hvitvaskin­g av penger som «Breaking Bad»-ligaen tjente på narkotikas­mugling.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS 25-åringen, som er bosatt i Lyngdal, er dømt til fengsel i ett år for grov hvitvaskin­g av penger som «Breaking Bad»-ligaen tjente på narkotikas­mugling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway