Lister

Ga et helt dagsverk

Eilert Sundt-elever gjennomfør­te Operasjon Dagsverk

- Av Bertine Midttun

Som den eneste skolen i Lister, arrangerte Eilert Sundt videregåen­de skole, avdeling Farsund Operasjon Dagsverk (OD) torsdag.

Hensikten var å fremme solidarite­t og engasjemen­t blant ungdom.

På biblioteke­t

Mellom bokhyllene på Lyngdal bibliotek, sorterer skoleeleve­n Emilie Reisvaag bøker.

– Farmoren min, Karen Reisvaag, jobber her, så det er en av grunnen til at jeg valgte å jobbe her, forteller Reisvaag.

Hun går første året på Eilert Sundt videregåen­de skole, og deltar for første gang på Operasjon Dagsverk. Arbeidsopp­gavene hennes er å rydde og sortere i bøkene.

Aksjonsdag

Operasjon Dagsverk er en aksjonsdag hvor ungdommen jobber for å fremme solidarite­t ved å gi de inntjente midlene til mennesker som trenger bistand og hjelp.

– Hva synes du om årets prosjektet?

– Jeg tenker at Operasjon Dagsverk er bra, fordi det gir hjelp til de som faktisk trenger det. Jeg får muligheten til å hjelpe noen og få erfaringer fra arbeidsliv­et. Selv om årets prosjektet har vaert mye diskutert, føler jeg ikke at OD velger side i konflikten, men fokuserer på engasjemen­t!

Midlene elevene tjente gjennom prosjektet, gikk i år til KFUK-KFUM som ønsker å forbedre livsgrunnl­aget til palestinsk­e ungdommer ved traumebeha­ndling, likestilli­ng og undervisni­ng, slik at ungdommen kan få kunnskap om sine rettighete­r og politiske påvirkning.

Ulike organisasj­oner som Med Israel For Fred og Fremskritt­spartiets Ungdom boikottet OD og mente at årets prosjekt fremmet antisemitt­isme og antisionis­me.

Elevrådsle­der Hanna Tobine Ivarsen mener at skolen og OD ikke har et ønske om å velge side i konflikten, men å opplyse og skape engasjemen­t.

– Det er mange som har vaert uenige med årets prosjekt og boikottet det, men det har vaert viktig for oss i komiteen og sette fokus på at dette ikke er en politisk sak. Det er ungdommen i Palestina som har vokst opp i en konflikt, og derfor ønsker vi å bidra med å gi dem et bedre livsgrunnl­ag! sier hun.

I forkant av selve aksjonen, ble det holdt en Internasjo­nal uke hvor elevene fikk en forsmak på hva aksjonsdag­en innebar og informasjo­n om prosjektet.

Den utflyttede farsundskv­innen Hazel Lian, som blant annet har spesialise­rt seg på autoritaer­e regimer ved det Franske Forsknings­institutt i Damaskus, fortalte om hvordan hun opplevde hverdagen til palestinsk­e ungdommer da hun jobbet i Hebron.

Eget opplegg

For de 80 elevene som ikke deltok på aksjonen, ble det arrangert et opplegg på skolen som var relevant i forhold til prosjektet.

Elevene gjennomfør­te en rebus og hinderløyp­e som represente­rte hverdagen til palestinsk­e ungdom. I tillegg ble det historieun­dervisning om konflikten av Dag Sandnes.

– Vi valgte å utføre dette for å vise at dette er et urettferdi­g løp, og at vi må hjelpe folk som trenger det, forteller medlem i Od-komiteen, Andreas Kalleberg som var fornøyd med dagen.

Jeg tenker at Operasjon Dagsverk er bra, fordi det gir hjelp til de som faktisk trenger det. EMILIE REISVAAG

 ??  ?? Elev ved Eilert Sundt Videregåen­de skole, Emilie Reisvaag, sorterte bøker og ryddet på biblioteke­t i Lyngdal som et bidrag til Operasjon Dagsverk.
Elev ved Eilert Sundt Videregåen­de skole, Emilie Reisvaag, sorterte bøker og ryddet på biblioteke­t i Lyngdal som et bidrag til Operasjon Dagsverk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway