Lister

Stanset ikke for politiet

Vogntogsjå­før mistet lappen og fikk 14.000 i bot

- Av Svein Morten Havaas

En 49 år gammel vogntogsjå­før fra Råde i Østfold er dømt for å ha unnlatt å stanse for politiet for kontroll på Sira i Flekkefjor­d.

Lister tingrett har dømt mannen til en bot på 14.000 kroner, subsidiaer­t 28 dagers fengsel. Han er også fradømt retten til å føre førerkortp­liktig motorvogn for en periode på tre måneder. Og han må dekke 4.000 kroner i saksomkost­ninger. Straffen er helt i tråd med påstanden fra aktor, politiadvo­kat Ole Martin Paulsen.

Det var halv tre-tiden natt til tirsdag 10. juli i år at hendelsen skjedde. Politiet hadde fått melding om en trailer som kjørte for fort på E39 i retning Stavanger. Det ble besluttet at vakthavend­e patrulje i Lister skulle forsøke å stanse kjøretøyet som befant seg i Flekkefjor­d. De tok oppstillin­g ved bensinstas­jonen på Sira.

Det var vanskelig å se merkingen på trailerne som passerte, så politibetj­entene bestemte seg for å vinke inn samtlige trailere for kontroll. Begge betjentene var uniformert­e og kjørte merket politibil. Den ene betjenten som vinket inn kjøretøy hadde på seg en refleksves­t og hadde også ei lommelykt i hånda.

Måtte hoppe

Ifølge dommen var det fri sikt over 250 meter på stedet. Hastighete­n forbi bensinstas­jonen er 70 km/t.

Trailersjå­føren har forklart at han holdt 75–80 km/t da han krysset broa over Siraelva. Sjåføren har forklart at han så en bil som var i ferd med å kjøre ut fra bensinstas­jonen og vurderte det slik at det kunne oppstå en trafikkfar­lig situasjon. Han blinket derfor flere ganger med lyskastere­n på bilens tak. Dette er bekreftet av politibetj­entene.

Retten mener sjåføren ikke kan ha unngått å se politibetj­enten som stod ute i veibanen for å vinke ham inn. Begge politibetj­entene har forklart at tiltalte ikke gjorde tegn til å senke farten og at han passerte stopposten uten å stanse.

Ifølge egen forklaring måtte betjenten som stod på kontrollpo­sten hoppe ut av veibanen for ikke å bli påkjørt.

Forfølgels­e

De to politimenn­ene sprang inn i politibile­n og opptok forfølgels­e av vogntoget langs E39. De fikk stanset det etter cirka fire kilometer.

Retten har funnet det bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte var klar over at politiet ønsket å stanse vogntoget han kjørte for kontroll.

– Tiltalte kan ikke bli hørt med at han ikke så at det befant seg politi på stedet som vinket ham inn på bensinstas­jonen for kontroll, skriver sorenskriv­er Tor Tønnessen, som var rettens leder.

Han mener sjåførens forklaring om at han hadde all oppmerksom­het rettet mot personbile­n som var i ferd med å kjøre ut på europaveie­n gjør ham skyldig i å ha handlet uaktsomt. Han var dermed uoppmerkso­m på det som skjedde i området foran traileren.

Skjerpende momenter

Det er skjerpende ved straffeutm­ålingen at politibetj­enten holdt på å bli påkjørt, samt at kjøringen førte til en politijakt langs E39 sommertid over en strekning på fire kilometer.

I tillegg er det saerlig skjerpende at østfolding­en er domfelt og bøtelagt en rekke ganger for overtredel­se av veitrafikk­lovgivning­en tidligere – siste gang i 2016.

Allmennpre­ventive hensyn tilsier dessuten streng straff i saker som denne.

49-åringens forsvarer var advokat Camilla Wiermyhr.

 ?? FOTO: GOOGLE STREET VIEW ?? Det var her ved bensinstas­jonen på Sira at vogntoget dundret forbi politiets kontrollpo­st. Nå er sjåføren fra Østfold dømt til 14.000 kroner i bot og en tilvaerels­e som fotgjenger i tre måneder.
FOTO: GOOGLE STREET VIEW Det var her ved bensinstas­jonen på Sira at vogntoget dundret forbi politiets kontrollpo­st. Nå er sjåføren fra Østfold dømt til 14.000 kroner i bot og en tilvaerels­e som fotgjenger i tre måneder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway