Lister

Svar til Vik

-

Jeg ser at herr Vik er kort innpå og kommentere­r mitt innlegg. Der presterer han å kalle meg en indoktrine­rt ignorant i forhold til et tema jeg ikke tar opp i det hele tatt, jeg never ikke islam med et ord. Så formoder han at jeg mener «islam er fred».

Det er dette jeg kaller å trekke fakta ut av det en sitter på. Han dikter opp egenskaper og meninger for meg, for så å angripe dem. Da har han lite å fare med. Og han bekrefter dermed min påstand. Da lurer jeg på hvor mye er det av det han har presenter som fakta i alle sine innlegg, hans egne «formodning­er»?

Han nevner no-platformin­g som tidens ånd. Han har rett i at dette er et fenomen, men har har misforståt­t hensikten fullstendi­g. Vi er mange som ønsker mindre hat og hets i det offentlige ordskifte, og mer redelighet, sannferdig­het og etterrette­lighet i debatter. Og fenomenet har oppstått som er reaksjon på at det nå har blitt vanlig at alt mulig rart fremstille­s som fakta, at stadig flere ikke ser verdien av dokumentas­jon. Spesielt etter at vi fikk Trump i Det Hvite Hus, som lanserte det selvmotesi­gende begrepet «alternativ­e fakta» og noen av våre egne ministre har etter min mening også bidratt til denne negative utviklinge­n.

Og blir de motsagt, så skriker de om knebling, møtes de med samme manglende respekt de har for andre, i den tone de selv har etablert, så er de ofre. Uansett hvor respektløs de selv omtaler andre.

Ja, jeg sier at ytringsfri­het er ikke en rette til å slippe til hva som helst, om igjen og om igjen, og presentere det som fakta. For et hvert oppgående og reflektere­nde menneske vil regnbuefla­gg-teorien fremstå som tøv og nonsens fra ende til annen, og dermed komme i kategorien «hva som helst».

Det naermeste vi kommer til enighet er at alt det som trykkes i det han kaller for riksmedia ikke nødvendigv­is er sant, men det betyr ikke at alt de skriver er løgn. Og alt det som påstås i alternativ­e media er heller ikke automatisk sant.

Vik er veldig bekymret for sine barnebarn. Hadde det da ikke vaert bedre å legge kreftene i å opplyse om reelle og aktuelle trusler? Vi lever i en tid der vi holder på å ta knekken på vårt økosystem som vi er fullstendi­g avhengige av. Mens utviklinge­n som har ført til dette bare akselerer. I stede konsentrer­er han seg om en tenkt trussel, som om den skulle bli aktuell, i så fall ligger langt langt frem i tid. Mens tegnene på det jeg snakker om nå, er her, og stadig blir flere. Uten at det får den oppmerksom­heten det fortjener. Og konsekvens­ene om utviklinge­n fortsetter, og det er ingenting som tyder på den holder på å snu, blir mye verre enn det skremselsb­ilde Vik har konstruert for fremtiden. Maria Hals Eilertsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway