Lister

40 år siden FIL vant på Lyngdal stadion

-

Det er over 40 år siden FIL sist vant en seriekamp mot Lyngdal på Lyngdal stadion. Det skjedde midt under fotball-vm i Argentina, lørdag 10. juni 1978.

På forhånd hadde lokalavise­n pisket stemningen opp til de store høyder, og Lyngdals oppmann Arnfinn Opsahl hadde lovet å krype rundt banen hvis hans lag tapte kampen.

Over 1.500 tilskuere fikk se en jevn og dramatisk kamp. FIL var best i 1. omgang, og tok ledelsen tre minutter før pause da Magne Havaas skrudde en corner rett i mål med venstresle­gga.

I 2. omgang kjørte Lyngdal hardt på, og utlikninge­n kom ved Kenneth Haegeland på heading et kvarter før slutt.

Seiersmåle­t kom fem minutter før slutt. Fil-trener Odd Karlsen hadde satt inn ungguttene Gordon Skofteland og Tor-arne Nergård. Skofteland kom seg fri og skjøt et skudd som Lyngdals keeper Terje Litland halvklarte. Nergård tok seg av returen og satte ballen trygt i nettmasken­e.

Scoringen utløste enorme gledesscen­er i Fil-leiren. De yngste entusiaste­ne stormet banen. Stemningen var elektrisk på Lyngdal stadion.

Etter kampen kom Arnfinn Opsahl ut av Lyngdals garderobe og krøp, ikke rundt hele banen, men den ene langsiden, tett fulgt av en stor mengde unge Fil-supportere. Han gav uttrykk for at han ikke var så veldig skuffet.

– Jeg har kone fra Lista, og tre års skolegang i Farsund, sa Lyngdals oppmann etter kampen.

Da Arnfinn Opsahl ble intervjuet foran lokaloppgj­ør i 1993 om krypingen i 1978 sa han dette:

– Da FIL scoret seiersmåle­t rett før slutt, låste jeg meg inne i garderoben. Jeg håpet at folk hadde glemt mine uttalelser i avisen, men det hadde de tydeligvis ikke. Flere hundre Fil-patrioter sto ved garderobeb­ygget og gapte «frem med Opsahl». Så da var det ingen vei tilbake; jeg måtte krype. Jeg så bare bein rundt meg. Et par ganger prøvde jeg å reise meg opp, men jeg følte det som om jeg mer eller mindre ble dyttet ned igjen.

FIL ledet 4. divisjon etter kampen, og fotballfeb­eren var enorm i byen akkurat dette året. Det endte med 4. plass etter at laget falt av utover høsten. Lyngdal kom på 5. plass. I 1980 var situasjone­n snudd opp-ned. Da var Lyngdal bedre enn FIL; og det har de vaert til dags dato.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway