Lister

Elsker fotball

Fotballen har alltid betydd mye for Jostein Ekeland. Siden syvårs-alderen har lyngdølen vaert spiller, trener eller dommer. 39-åringen elsker fotball.

- Av Karl Birger Saelør

Fotball har vaert en stor del av livet for Jostein Ekeland. Kjaerlighe­ten til sporten fortsetter selv om han nylig ga seg som Fil-trener.

– Farfar Sverre og pappa Johan var aktive som dommere i mange år, og jeg var med dem på kampene fra jeg var fem år. Lyngdal stadion er mitt andre hjem. Jeg er født og oppvokst her, smiler Jostein, som tidligere i høst sa takk for seg som Fil-trener etter å ha trent kaperbyens stolte A-lag opp i 4. divisjon.

Å møte Jostein Ekeland på Lyngdal stadion var helt naturlig. Det er her fotball-entusiaste­n hører hjemme, selv om han har hatt alle sine trener-oppdrag som senior i nabobyen.

– Jeg gikk tre år på Eilert Sundt og jobbet fem år på bildelfabr­ikken, så jeg har mange gode venner i Farsund. Dessuten er det jo korte avstander, sier Jostein Ekeland.

HAN DEBUTERTE på fotballban­en som syv år gammel knøttespil­ler på Alleen Town. Sin første A-kamp fikk han i 1999.

– Etter hvert fikk jeg lite spilletid på Alaget, og siden Lyngdal ikke hadde B-lag, valgte jeg å gå til BFS foran 2002-sesongen. Jeg ble tatt imot med åpne armer av trener Tommy Årsland, og jeg ble også kaptein på laget, minnes Jostein Ekeland, som spilte to sesonger for BFS før han returnerte til Lyngdal igjen.

I 2006 var Jostein tilbake igjen i Farsund. BFS var nedlagt, og laget het da FIL.

– Jeg var spillende trener for første og siste gang i mitt liv. Det fungerte ikke sånn som jeg hadde håpet. Jeg følte at oppgavene gikk ut over hverandre. Når jeg var trener tenkte jeg for mye på det å vaere spiller, og omvendt, sier Jostein Ekeland.

FRA 2007 TIL 2010 hadde Jostein Ekeland sine beste år som spiller på Lyngdals A-lag. Med Jan Sanden og Frank Våge Skårdal som trenere fant Jostein seg godt til rette som offensiv sideback. Ti seriemål for de røde står alltid smilende og hyggelige Jostein Ekeland bokført med i våre statistikk­er.

– Jeg trappet ned etter 2010-sesongen. Jeg var blitt 31 år, og ville satse mer på dommergjer­ningen, minnes Jostein, som nylig begynte i ny lederjobb på Alloc.

Som dommer har han vaert linjemann i toppserien for damer; han har dømt kamper i 3. divisjon for menn og vaert linjemann i 2. divisjon.

FÅ KJENNER lokalfotba­llen, og forholdet mellom Farsund og Lyngdal bedre enn nettopp Jostein. Han mener bestemt at kultur og anlegg er stikkord når vi spør hvorfor Lyngdal har vaert «storebror» innen fotballen etter 1980.

– Lyngdal stadion har vaert et sentralt samlingsst­ed i mange år. Stadionomr­ådet ligger «midt i smørøyet». Her kan man treffe folk til alle døgnets tider. I Farsund har man ikke en sånt samlingsst­ed. Selv om jeg stortrivde­s i Kjørestad, har Lyngdal i mange år vaert lenger fremme når det gjelder anlegg og treningsfo­rhold. Nå har Farsund endelig fått et fantastisk sted ute i Alcoaparke­n. Men konkurrans­en med håndball og volleyball har alltid vaert mye større i Farsund. FIL har også hatt naboklubbe­ne IK Borhaug og Spind IF å stri med. Jeg håper snart de tre rivalene kan bli enige og samles i en klubb som i Bfstiden, sier Jostein Ekeland.

39-åringen roser spillerne i årets Filstall for engasjemen­t og stå-på-vilje.

– DET HAR VAERT en fin gjeng å vaere sammen med. Samhold og det å støtte hverandre er alfa og omega. Et av mine mål i FIL har vaert å forbedre treningsku­lturen og ha bra fremmøte-prosent på treningen. Snittet har ligget på 16–17 spillere på treningene; og det er jeg godt fornøyd med, sier Jostein Ekeland, som overrasken­de for mange valgte å forlate FIL da opprykket var sikret tidligere i høst.

– Det var en vanskelig avgjørelse, men tiden strekker ikke til. Jeg måtte ta et valg og da valgte jeg mine tre gutter og kona Hilde. Jeg ønsker å vaere mer sammen med mine aller naermeste. Guttene mine Noah (11), Matheo (10) og Elijah (6) spiller på hvert sitt lag, og jeg vil fortsatt trene disse tre lagene, sier Jostein Ekeland.

HAN LEGGER IKKE skjul på at han er overrasket over Lyngdals treneranse­ttelse. Som kjent ble tidligere landsspill­er Jan Ove Pedersen tidligere i uken ansatt i

100 prosent stilling som sportslig leder, A-trener og Ffo-ansvarlig.

– Det var veldig overrasken­de, jeg hadde ikke sett for meg en sånn løsning. Men jeg håper og tror at det blir bra, og at jeg som trener for tre guttelag kan laere noe av Jan Ove Pedersen. Om hans navn vil trekke spillere til klubben gjenstår å se.

– Det blir en interessan­t 4. divisjon neste sesong, med fire Lister-lag i samme avdeling. Hvordan tror du «våre» lag vil hevde seg?

– Det kommer mye an på hvilke spillere som fortsetter; i så måte kan det skje mye frem til Lyngdals nye trener flytter til Lista og skal presentere­s for spillerne mandag 17. november. De naermeste ukene blir det en tøff kamp om spillerne. Jeg tror ikke at Lyngdal vil kjempe helt i toppen. Jeg tipper at alle fire Lister-lagene vil ligge midt på tabellen, sier Jostein Ekeland. Han lover å følge godt med fra sidelinjen.

– LOKALFOTBA­LL ER GØY, og lokaloppgj­ør engasjerer enormt, sier Jostein, som ønsker Ronny Fredriksen velkommen som ny Fil-trener.

– Jeg har hatt en lang samtale med Ronny om hva han kan forvente seg trener i Farsund. Han virket veldig engasjert; han kan mye fotball og han har stor erfaring. Jeg tror han kommer til å klare seg bra, men det kommer til å bli tøft. Det er mange gode og jevne lag i 4. divisjon, sier Jostein Ekeland.

Avslutning­svis ber han oss skryte av av Johan Sverre Hansen, Joachim Buch og Jan-eric Hole i trenerteam­et han hadde med seg. At Jostein selv også har vaert en populaer trener får vi beviser for når vi ber om korte kommentare­r fra sentrale personer.

FOTBALLFOR­MANN Britt Kari Hagen sier det slik: – Treneren er den som er ansvarlig for det meste, treneren baerer det største ansvaret for lagets utvikling, prestasjon­er og resultater. Dette har Jostein gjort med stødig hånd for FIL og for hele Farsund. Det humøret og den entusiasme­n han har skapt for laget er bare helt fantastisk, samtidig har han tatt tøffe beslutning­er, vaert tydelig og bestemt.

Hjelpetren­er Jan-eric Hole sier dette: – Jostein er tvers igjennom en fotballman­n. Han er en samlende leder med et smittende og positivt engasjemen­t. Det har vaert et laererikt og moro år sammen med Jostein i FIL. KEEPER SINDRE FLÅTO spilte sin første sesong med Jostein Ekeland som Filtrener tilbake i 2006.

– Jostein gav meg tillit og trygghet som 16-åring, selv om det var en hard start for en ung gutt som kom fra guttefotba­ll i Spind IF. Vi har begge forandret oss siden den gang, og i løpet av de to siste sesongene har Jostein gitt meg økt motivasjon til å drive videre med hobbyen jeg elsker. Han har skapt et utrolig samhold i gruppa, der alle har blitt bedre kjent både på og utenfor banen. Jeg har stor respekt for Jostein som person og trener, en mann som alltid har et smil på lur, sier Sindre Flåto.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway