Lister

Ansvarlig raushet

-

Fra i dag flyttes oppmerksom­heten fra Krfs indre liv tilbake til budsjettbe­handlingen i Stortinget - og videre til regjerings­forhandlin­gene. Her blir det parallelle forhandlin­ger mellom regjerings­partiene og KRF de neste ukene. Etter den opprivende avklaringe­n på det ekstraordi­naere landsmøtet, legges det et løp med sikte på en revidert regjerings­plattform før året er omme. Når partene først tar fatt på de to forhandlin­gsløpene, er det selvsagt med en klar målsetting om enighet, og et annet resultatet er vanskelig å tenke seg.

Finnes det vilje, finnes det vei, som det heter. Men forhandlin­gene vil neppe arte seg som et pliktløp.

DEN HØYRESIDEN SOM vant en knepen seier i KRF må hele veien ivareta hensynet til den tapende venstresid­en under forhandlin­gene, om man skal ha håp om å lege sårene fra høstens sidevalgde­batt og å demme opp for medlemsflu­kt og nye tap i oppslutnin­gen. Ikke minst får forhandlin­gsleder og partileder­aspirant Kjell Inge Ropstad den krevende oppgaven med å fremlegge for sine partifelle­r endringer i abortloven som viser at høyresiden­s hovedargum­ent holdt mål - og som er sikret flertall i Stortinget.

ABORTLOVEN BLIR jo likevel bare ett punkt på forhandler­nes saksliste. På flere tunge saksområde­r er avstanden betydelig mellom KRF og Frp - uoverstige­lig, ifølge den tapende halvdelen av KRF. Listen over hva KRF har oppnådd både med og uten samarbeids­avtale Solberg-regjeringe­n gir imidlertid et godt grunnlag for å lykkes med en regjerings­plattform. Både Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande lover - og forventer fra motparten - konstrukti­ve forhandlin­ger.

ET KRITERIUM for konstrukti­ve forhandlin­ger er ansvarligh­et. Det gjelder i første omgang i de budsjettfo­rhandlinge­ne som har stått på vent under prosessen i KRF og som nå må få nødvendig fremdrift. Den gamle Venstre-ringreven Odd Einar Dørum råder Krf-erne til å ”vaere rause med hverandre” for å lege sårene. Et råd å lytte til, også i forhandlin­gene mellom de fire partiene. Men raushet med hverandre kan ikke bli ensbetyden­de med budsjettkr­av som i sum blir så rause at de sprenger rammene for nødvendig stramhet. Det gjelder både statsbudsj­ettet for valgåret 2019, og det gjelder for den nye regjerings­plattforme­n.

Men forhandlin­gene vil neppe arte seg som et pliktløp

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway