Lister

Behold kua og sagbladet

-

Undertegne­de har hatt stor glede av hvert år å vaere gjest på kulturkvel­den i Lyngdal. Skal sant sies er vi her i Lyngdal by flinke til å ta frem enkelte ting og hendelser som kan belønnes på forskjelli­ge måter.

Som vanlig får vi servert mye flott sang og musikk som hører hjemme på en slik festkveld, samt gode kåserier, taler og forskjelli­ge fine og morsomme ting fremført av ordførere, innbudte gjester og så videre.

Det som raserte mye av denne kvelden kan øremerkes «Nytt byvåpen».

Da Lyngdal fikk bystatus ble Lyngdalsku­a preget på vårt skjold, dette var noe annet og nytt som satte den lille byen på kartet med et merke som ingen andre hadde. Jeg tør påstå at flere enn meg mente at dette var landets fineste byvåpen, lett å finne blant alle andre.

Med andre ord: Kua glitret som en som over alle de andre triste og lite oppfinnsom­me bymerkene. Må nevne at noen av dem er ganske så bra til å presentere stedet de tilhører. For eksempel nabokommun­en med sine fire traer som flere ganger er blitt omplanet for å stadig holde på sitt stolte våpen. Aere vaere Farsund for det, et byvåpen som er registrert og godkjent skal man ikke forandre på, det gjenspeile­r bare vaklende og ustødig gange og svakhet i kommunen.

Etter kveldens presentasj­on av forslag til å forandre på det nydelige byvåpenet vi er så heldige å ha, så er mitt og mange av kommunens voksne innbyggere sitt inderlige ønske å beholde Lyngdalsku­a som byvåpen.

Håper ikke å pådra meg en haug med utskjellin­ger og hets fra folk som har et annet syn på saken, spesielt fra kunstnere av disse nye forslagene­til bymerke, de har sikkert gjort så godt de kunne i denne saken.

Men nyskapning­ene av forslag imponerte ikke undertegne­de og svaert mange av oss andre. Disse kunne etter min og mange andres mening vaert tatt ut av hvilken som helst barnehage, derav den såkalte vinneren som med litt fri fantasi kan se ut som et bilde tatt utenfor Rosfjorden i lette belger der en hval slår med halen og skvetter litt vann i luften. De andre to vil jeg ikke en gang kommentere.

Dette er ikke ment som noen slags diskrimine­ring av bykunstner­ne sitt verk. Vi i Lyngdal vil beholde kua! Dette må og bør gjøres med ei folkeavste­mning! Først da er vi alle jury som innehar den kompetanse­n som må til.

Undertegne­de har her et forslag som kan gjøre lyng- og audnedøler fornøyde: Lag en grønn plan formet som et sagblad og sett kua på den, slik at kua kommer i sitt rette element!

Dette er en utfordring til de prisbelønt­e kunstnerne som har deltatt i konkurrans­en er med på. Håper dette ikke blir tatt opp som noen slags nedverdige­lse eller dårlig kritikk av alle som har strevet med disse valgene, men der har bommet totalt på verdien av et av Norges fineste byvåpen, nemlig Lyngdalsku­a!

Det å ta i bruk et tre som bymerke vil derimot virke verdiløst og uten styrke og mening.

Dere som har sittet som jury og dommere i valget av et nytt kommunevåp­en, tenk dere litt om så ikke «neste» byvåpen blir en flokk med med sauehoder.

Med hilsen en cowboy fra Austad som liker Lyngdalsku­a Bjørn Stanley Utheim

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway