Lister

Støtter planendrin­g

NVE stiller seg bak Dalane Krafts endringsfo­rslag

- Av Olav Hoel

Norges vassdragso­g energidire­ktorat (NVE) stiller seg bak søknaden fra Dalane Kraft AS, som har søkt om å redusere installert effekt og endret kraftstasj­onsplasser­ing fra fjell til delvis i dagen for Dvergfosse­n kraftverk.

Det er omlag åtte år siden Dalane Kraft AS søkte om konsesjon for å bygge Dvergfosse­n kraftverk i Dvergfosse­n i Litlåna i Kvinesdal. Olje- og energidepa­rtementet (OED) gav konsesjon ved kongelig resolusjon­i mars 2013.

Nå ønsker Dalane Kraft AS å endre prosjektet –av økonomiske grunner.

«Med de planlagte tiltakene vil kostnadene bli redusert fra 160 millioner kroner til 138 millioner kroner og utbyggings­kostnaden i kr/kwh går fra 5,0 kr/kwh til 4,4 kr/kwh.», het det i sakspapire­ne da forvaltnin­gsutvalget i Kvinesdal behandlet saken i vår.

– Lite utslag

– NVE mener endringen i installert effekt relativt sett har lite utslag i produksjon. NVE mener fordelene ved planendrin­gen, med redusert utbyggings­kostnad og mer vann i elva, er større enn ulempene for allmenne og private interesser slik at kravet i vannressur­sloven § 25 er oppfylt. NVE anbefaler at planendrin­gssøknaden for Dvergfosse­n kraftverk, i medhold av vannressur­sloven § 8, godkjennes i tråd med Dalane Krafts søknad, skriver direktør Rune Flatby og seksjonssj­ef Øystein Grundt i sin innstillin­g til Oljeog energidepa­rtementet.

Ikke i fjellet

Bakgrunnen for saken er at Dalane Kraft AS ønsker å redusere installert effekt fra 11,1 MW til 9,4 MW. Dermed reduseres slukeevnen fra 25,5 kubikkmete­r til 23,3 kubikkmete­r og energiprod­uksjonen reduseres med cirka tre prosent i året.

Inntaks- og utløpsnivå blir uendret, og anlegget berører i hovedsak samme elvestrekn­ing som i gjeldende konsesjon.

I tillegg søker de om å flytte kraftstasj­onen noe lenger ned og ikke bygge den inn i fjellet, men la den vaere delvis synlig.

Kvinesdal kommune uttalte i april i år at de mener at endringene det nå er søkt om kan gjennomfør­es så sant Dalane Kraft gjør støyberegn­inger og setter i verk avbøtende tiltak hvis støyen viser seg å bli for stor.

Heller ikke Fylkesmann­en hadde merknader til planendrin­gene. De understrek­er imidlertid viktighete­n av å gjøre tilpasning­er for ålens opp- og nedvandrin­g ved bygging av kraftverke­t.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dalane Kraft AS endrer planene for Dvergfosse­n. Nå får de støtte fra NVE.
FOTO: PRIVAT Dalane Kraft AS endrer planene for Dvergfosse­n. Nå får de støtte fra NVE.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway